Csillagok

A dívák köztünk élnek, de korántsem észrevétlenül

Hogy lesz valakiből díva? Sehogy. A dívák születnek, nem keletkeznek. Nem tanulható és nem örökíthető. Irigyelt, ünnepelt, de korántsem könnyű élet ez.

Már egész kislánykorban kiderül valakiről, ha nem átlagos: nemcsak szeret, de tud és akar is öltözködni, s már totyogó korában árad belőle a nőiesség, mellyel rabul ejti környezetét, aminek nincs más választása, csodálja és szolgálja uralkodónőjét. Különleges tehetsége is van természetesen: csodásan énekel, táncol vagy szaval, mindegy, mit csinál, a legfontosabb, hogy olyan közönség előtt tehesse mindezt, akik bámulják. A szó a latin diva magyar megfelelője, mely mi mást is jelenthetne, mint istennő, olyasvalaki, aki már-már éteri magasságokban szárnyal, a lába előtt hever az egész világ.

Köztünk járnak

Szép nő rengeteg van, de közülük nagyon kevés az igazi személyiség. Hogy ismerhetjük fel mégis a dívát? Egyszerű: nem tudjuk levenni róla a szemünket, szuggesztivitása egészen egyszerűen vonzza minden lény tekintetét, legyen az nő, férfi, gyerek, kutya vagy macska. Megjelenése, mozdulatai, tartása királynői, nem számít, milyen ruha van rajta, mackónadrágban és sportcipőben is tündököl. Nélkülük nagyon más lenne ez a világ: unalmasabb, szürkébb és szomorúbb. Kiket bámulnánk a színpadon, kinek a koncertjein sírnánk, kiért rajongnánk, s ki lenne nők millióinak a példaképe, férfiak százmillióinak szíve vágya?

Kortalanok, nullától százéves korig találkozhatunk velük, még életük alkonyán sem kopik meg a fényük, olyan energiákat küldenek felénk, hogy hanyattesünk tőlük. Olyan titkok tudói ők, melyekről nekünk, az emberiség többi részének fogalmunk sincs.

Fény és árnyék

Dívának lenni azonban korántsem jelent könnyű, felhőtlen életet, inkább átok, mint áldás. A mindennapok mocsarában lavírozni, egy istennőt a földre kényszeríteni, számlákkal, könyvelőkkel és bevásárlással nyaggatni már-már kínzás. Lehúzni a földre valakit, aki az Olümposzon lakik, kegyetlenség. Habár azt gondolnánk, az életük maga a csillogás és a felhőtlen boldogság, a valóságban olykor nagyon magányosak és sokszor boldogtalanok.

Leghíresebb dívák

A legtöbb díva természetesen Itáliában, a szerelem és a költészet földjén születik, gondoljunk csak Sophia Lorenre, Gina Lollobrigidára, Claudia Cardinale-ra vagy az isteni szépségű Monica Belluccire. De hogy mi az olasz nők szépségének a titka? Ki tudja, talán még ők maguk sem, mindenesetre a sok tengeri hal, friss zöldséggel, a tengeri levegő, és természetesen az önbizalom, mely csak a déli nőkben található meg biztosan hozzájárul a sikereikhez.

De nem kell messzire utaznunk, nekünk is vannak díváink, több is, mint amennyiről egy ekkora kis ország valaha álmodott: volt nekünk egy Karády Katalinunk, Tolnay Klárink, Psota Irénünk. És persze itt van nekünk természetesen a legnagyobb magyar színésznőnk, Törőcsik Mari, az örökifjú igazgatóasszony, Eszenyi Enikő, a csodás Udvaros Dorottya, az izgalmas Básti Juli, vagy éppen a legfiatalabb generáció képviselői: Pásztor Anna, a színpadi jelmezek királynője, vagy éppen Tompos Kátya, a fiatal végzet asszonya.

A dívák között tehát vannak énekesnők, színésznők, táncosok és művészek, de van, aki családanya, bolti eladó, adminisztrátor, szociális munkás, vagy éppen ápolónő, akik a mindennapjainkat ragyogják be, édesítik meg, átsegítenek életünk legnagyobb nehézségein.

A témával Minden változik, a lényeg nem? címmel és meghívott vendégekkel foglalkozik a Ridikül mai 17 óra 10 perckor kezdődő adása. Itt lesz velünk Zoltán Erika, Csepregi Éva, Szűcs Judith és meglepetés férfivendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.