Egészség

Hirtelen, de nem előzmény nélkül: a vesebetegségekről

Vesénket is rengeteg veszély fenyegeti, oda kell rá figyelni, főleg időskorban, hiszen csakúgy, mint minden szervünk, vesénk is velünk együtt öregszik, s az idő múlásával már kevésbé képes ellátni a feladatát.

A vese a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja a vérnyomás egyenletességét, pont ezért a veseprobléma kedvezőtlenül érinti a szív munkáját is. A kor mellett azonban olyan tényezők is növelik a vesebetegség kialakulásának kockázatát, melyekre igenis van befolyásunk, ilyen például az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Amit tehetünk, odafigyelünk magunkra, komolyan vesszük a tüneteket, s a legfontosabb, hogy fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot!

Fotó: iStock.com/puhhha

Fotó: iStock.com/puhhha

A vesebetegség tünetei

Minden esetben vegyük komolyan a tüneteket, hisz az esetek nagy százalékában akkor derül ki, hogy baj van, amikor már csak 20%-os a vesefunkció, azaz már szinte alig tudja ellátni a feladatát. Vannak bizonyos enyhe, mégis fontos tünetek, melyek a vesék zavarára utalhatnak. Ezeket érdemes komolyan venni, és kivizsgáltatni magunkat, pláne, ha a tünetek együttesen jelennek meg. Hosszú éveken keresztül lehet együtt élni ezekkel a tünetekkel, egy részük nem elviselhetetlen, az ember megszokja őket, s fogalma sincs róla, hogy a veséi napról napra egyre betegebbek.

  • Például, ha azt vesszük észre, hirtelen megváltoztak vizelési szokásaink, csökken vagy nő a vizelet mennyisége, színe sötétebb árnyalatúra változik, esetleg nehézségeket okoz az ürítés.
  • Az egyik legelső és legfontosabb jele a vesebetegségnek az egyre gyakrabban jelentkező éjszakai vizelési inger.
  • Ha fájdalmat, égő, csípő érzést érzünk vizeléskor, akkor elképzelhető, hogy valami fertőzést kaptunk el, ám az sem kizárt, hogy kezdődő vesegyulladásunk van.
  • Tartós hát, derék körüli fájdalom esetén is gyanakodjunk a vesékre, hiszen ez lehet a vesegyulladás egyik első jele.
  • Amennyiben véres a vizeletünk, azonnal forduljunk orvoshoz!
  • Puffadás: mivel a vese hormonok által szabályozza, hogy mennyi vizeletet ürítsen, és mennyi vizeletet tartson vissza a szervezet számára, ezért a puffadt végtagokból, arcból is lehet következtetni arra, ha gond van, hiszen ekkor feltehetően már nem képes kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot.
  • Az étvágytalanság is egy fontos jel lehet. Ilyenkor a szervezetünkben felgyűlt sok méreganyag miatt nem kívánjuk a táplálékot.
  • Nem ritka a rendszeres hányinger, a hányás vagy éppen a hasmenés, különösképpen a reggeli órákban.
Fotó: iStock.com/Anetlanda

Fotó: iStock.com/Anetlanda

Élet egy vesével

Vannak, akik bizonyos fejlődési rendellenességek miatt úgy születnek, hogy csak egy veséjük van, de olyan eset is előfordul, hogy valakinek, páros szerv lévén, az egyik veséjét ki kell venni. Ám fontos tudnia mindenkinek, lehet élni egy vesével, hiszen ekkor az a szerencsés helyzet áll elő, hogy az egyik át tudja venni mindkettőnek a szerepét. Tehát  hosszú, boldog és egészséges éltet lehet élni csak az egyik szervvel a testünkben.

Alkalmanként persze el kell menni ellenőrzésre, hogy a vizelet- és vérvizsgálatokból kiderüljön, mennyi salakanyag van a szervezetében, hogy birkózik meg az egy vese a méreganyagokkal – figyelmeztet dr. Fischer Gábor urológus. Nyilván arra az egy vesére vigyázzunk, olyan sportokat ne válasszunk, ahol a derék környéke könnyen megsérülhet.

A témával Vesebetegek világnapja címmel és meghívott vendégekkel foglalkozik a Ridikül mai 17 óra 10 perckor kezdődő adása. Itt lesz velünk Berente Judit, Hanyu Zsuzsanna, Böcskei Virág és egy igazán optimista meglepetés férfi vendég.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.