Egészség

Így válasszunk müzlit, hogy tényleg egészségesen reggelizzünk

Azt hihetnénk, nem is ehetünk jobb reggelit, mint hogy egy tálka müzlit nyakon öntünk fél pohár joghurttal, megszórjuk egy fél marék mandulával és egy kevés friss gyümölccsel. Pedig a bolti müzlik számtalan csapdát rejtenek, amikre érdemes odafigyelnünk, ha fontos számunkra az egészségünk.

Természetesen elkészíthetjük a müzlinket otthon is, saját kezűleg, ez a legjobb megoldás, hiszen ilyenkor tudjuk, mi van benne. De ha boltban vásároljuk, alaposan nézzük meg, mit teszünk be a kosarunkba, mert ki tudja, a fitnesz-istennőként elkanalazgatott finom reggeli nem marad-e rajtunk plusz kilók formájában.

Mennyi az egy adag?

Érdemes egyszer lemérni, hány grammot töltünk ki magunknak automatikusan reggel. Ha egy jó testes müzlistálkából reggelizünk, akár 50 gramm fölé is kúszhat egy adag – ez rengeteg. Különösen, ha granoláról, tehát valamilyen cukros masszával kissé összeragasztgatott, ropogós müzliről van szó. Nézzük meg a zacskón, mennyi az ajánlott mennyiség! Ez általában 25 gramm, és inkább együk a müzlit tej helyett natúr görög joghurttal, így sokkal laktatóbb és még egészségesebb is lesz.

Fotó: Pixabay/ CC0 Public domain

Fotó: Pixabay/CC0 Public domain

A cukortartalom

A bolti müzlik egészen elképesztően sok cukrot tudnak tartalmazni. Észre sem vesszük, és a csokidarabkáknak, aszalt gyümölcsöknek és hozzáadott (jobb esetben) juharszirupnak, méznek, rosszabb esetben kukorica- vagy glükózszirupnak hála könnyedén 25 gramm/100 gramm fölé kúszik a cukortartalom. És bár 100 grammot nem eszünk meg együltő helyünkben, ennek már a felét sem szerencsés rögtön ébredés után bevinni. Olyan müzlit válasszunk, aminek egy adagban megtalálható cukortartalma nem haladja meg a 6 grammot.

Mitől lesz ropogós?

A müzlikben meglepően sok olaj található és sajnos nem a baráti fajtából. Ha az összetevők listájában pálmaolajjal vagy hidrogénezett növényi olajjal találkozunk, inkább hagyjuk ott. Ennél sokkal jobb választás, ha kókusz- vagy makadámolajjal készült müzlit választunk, ha már ragaszkodunk a granolához. Ha a hipermarketek polcain nem találunk ilyet, menjünk bioboltba vagy készítsük el magunk a reggelinket.