Te + Én

A boldogító igen előtt: ezeket a kérdéseket mindenképpen beszéljük át

A házasság életünk egyik legfontosabb döntése. Ennek során elkötelezzük magunkat egymás mellett egy életre és lezárjuk a kiskapukat. Ezért érdemes előtte alaposan felkészülnünk rá, és megismernünk egymás elképzeléseit a házaséletről.

Van egy pár kérdés, amit fontos tisztáznunk házasságkötés előtt, nehogy utána derüljön ki: homlokegyenest más elveket vallunk bizonyos területeken.

Mennyi időt töltsünk külön?

A Szex és New York filmváltozatának első részében veti fel Carrie Mr. Bignek, hogy ő szeretne hetente egy napot egyedül tölteni, a saját kis lakásában. A férfi teljesen ledöbben ezen, míg a nő úgy gondolja, szüksége van ennyi szabadságra ahhoz, hogy megőrizze önmagát. Mi mit vallunk? Mennyi időt szeretnénk külön tölteni a szent kötelék kereteiben? Barátnős esték? Meccsnézés a haverokkal? Magányos nyaralás? Mi fér bele és mi sok már nekünk?

Fotó. Unsplash/ Alvin Mahmudov

Fotó. Unsplash/Alvin Mahmudov

Ki viselje a nadrágot?

Egyáltalán: viselje valaki a nadrágot? Van főnök a házasságban vagy demokratikusan hozunk meg minden döntést? Esetleg felosztjuk a feladatokat: a háztartási munkákról a feleség dönt, pénzügyi területen a férj felügyel? Valószínűleg már eddig is működött valahogy a közös életünk, de érdemes tisztázni ezeket.

Hogy állunk a gyerekkérdéssel?

Valószínűleg erről is beszélgettünk már, de érdemes még egyszer átbeszélni: szeretnénk gyereket? Hányat tervezünk? És mikor? Úgy érezzük, már készen állunk a szülői szerepre, vagy még várnánk pár évet? Ezek nem kőbe vésett válaszok, nem törvények, amiket kötelezően be kell tartanunk, csupán eszmecsere, hogy megismerjük egymás jelenlegi elképzeléseit – nem csoda, ha ezek idővel változnak, de érdemes megismernünk a jelenlegi állapotot.

Mennyit szexeljünk?

Elsőre furán hangzik, miért kell megbeszélnünk, hogy mennyit akarunk szexelni, de érdemes meghallgatnunk egymás hiedelmeit arról, mennyit illene, mit gondolunk, mennyit fogunk. Nemcsak most vagy jövőre, hanem 10, 20, 40 év múlva vagy a várandósság alatt. Az ezekre adott közös válaszaink ismét nem törvények, amiket majd számon kérhetünk egymáson, de jó pár dolgot tisztázni.

Hogyan fejezzük ki a szeretetünket a mindennapokban?

Jó ezt a kérdést is tudatosan átbeszélni és hasznos, ha kiegészítjük a szeretetnyelveink átbeszélésével. Ezzel egy átfogó képet kaphatunk arról, hogy szerelmünkkel hogyan éreztethetjük törődésünket, és sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha valami aprósággal meglepnénk. Ne felejtsük: a szeretet nem egy érzés, hanem aktív cselekvés. Napról napra dolgoznunk kell a kapcsolatunkért, hogy hosszú távon működőképes legyen.