Egészség

Nem kell együtt élni az elviselhetetlen gyomorégéssel

A gyomorégés mindenki életét megkeseríti, de némi tudatossággal gyógyszerek nélkül is enyhíthetők, sőt megszüntethetők a tünetek – akár örökre.

Sokan tapasztalták már, hogy egy-egy nagyobb lakoma után, amikor töménytelen mennyiségben fogyasztottak ételt vagy italt, kellemetlen, savas ízt éreztek a szájukban, illetve a gyomorszáj körül tompa fájdalom jelentkezett. Ez azért van, mert ilyenkor a gyomorszáj nem záródik tökéletesen és a gyomorsavval kevert táplálék egy része visszajut a nyelőcső alsó részébe. Ilyenkor csak azt érezzük, hogy valami marja a nyelőcsövet, de bárhogy próbáljuk csillapítani, nem könnyű megszabadulni ettől a kellemetlenségtől.

Fotó: iStock.com/Ohmega1982

Fotó: iStock.com/Ohmega1982

Táplálkozzunk tudatosan

Mivel emésztőszervi panaszról van szó, így nem meglepő, hogy ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, megelőzhető a gyomorégés kialakulása. Kerüljük a hatalmas adagokat, inkább naponta többször együnk keveset. Ez nemcsak azért fontos, hogy megőrizzük az alakunkat, de a gyomrunkat is kímélhetjük és búcsút inthetünk a savas érzésnek. Enyhíthetők a tünetek, ha kevesebb kávét, teát, csokit, kólát és fűszeres vagy savanyú, savas ételt fogyasztunk. Módjával szabad csak fogyasztani az olyan savas gyümölcsöket is, mint az alma, a citrusfélék, a kivi. Szintén elősegíti a gyomorégést a tömény alkohol és a dohányzás, így ezeknek is jobb búcsút inteni, vagy legalábbis korlátozni a fogyasztásukat.

Néhány trükköt érdemes ismerni

Tisztában vagyunk azzal, hogy nem jó dolog, ha túlesszük magunkat, de vannak olyan alkalmak, amikor megfeledkezünk a mértékletességről. Sőt, olyanok is vannak, akiknél a gyomorégés nem csak ilyenkor jelentkezik. Ahelyett, hogy gyorsan valamilyen savlekötő gyógyszerhez nyúlnánk, van néhány egyszerű tipp, melyek segítségével könnyen megszabadulhatunk a kellemetlen panaszoktól.

A sárgarépa: Csodákra képes a nyers sárgarépa leve, vagy akár a főtt répa is.
A gyógyteák: Bár a fekete teáról jobb lemondani, szerencsére akadnak olyan társai, amelyek a hasznunkra lehetnek. Kifejezetten jó a kamillatea és a gyömbér- vagy édesköménytea is.
Szódabikarbóna: Sokan esküdni mernének rá. Egy pohár vízbe tegyünk egy teáskanálnyi (nem több) szódabikarbónát, keverjük el benne, és gyorsan igyuk meg. Azt szokták mondani, hogy megmozgatja a gyomrot és segít orvosolni a tüneteket.
Korpás keksz: Ha valakinek sok a sava, akkor a legfontosabb, hogy valami olyat fogyasszon, ami képes azt felszívni. Erre kiválóan megfelel a sótlan, cukrozatlan keksz.
Víz helyett tej: A legtöbb ember egy pohár vízzel próbál megszabadulni a savas íztől, de általában ez hasztalan. Jobb, ha inkább egy pohár tejjel próbálkozunk, hiszen ez garantáltan gyorsan segít.
Burgonya: Emésztési problémák esetén gyakran javasolják a sós, főtt krumplit, ami nagy segítségünkre lehet gyomorégés esetén is. A legjobb, ha egy is tejjel törjük össze a főtt burgonyát.
Rágógumi: A folyamatos rágás hatására nyál termelődik, melynek a lúgos hatása semlegesítheti a savakat.

Fotó: iStock.com/champja

Fotó: iStock.com/champja

Mit lehet még tenni?

A gyomorégés nem csak akkor jelentkezhet, ha valaki túl sokat evett. A modern kor betegsége is, hiszen a stresszes életmód egyik eredménye lehet. Mivel sokat idegeskedünk, keveset alszunk, a testünkben felborul a sav-lúg arány. Ilyenkor nem a nyugtatókhoz és más gyógyszerekhez kell nyúlni, hanem válasszuk a természetes relaxációs technikákat. Érdemes kipróbálni az agykontrollt, a meditációt és a relaxációt is. Mozogjunk amennyit csak tudunk, ez hozzásegíthet minket a pihentetőbb alváshoz, mely szintén eredményezheti a javulást.