Egészség

A fejfájás típusai: migrén, szinusz és a többi

A fejfájás mindig rosszkor jön, ez az egyik legidegesítőbb fájdalom. Mindenkinek más módszere van a probléma kezelésére, persze az sem mindegy, hogy milyen jellegű fejfájás jelentkezett nálunk.

A legegyszerűbb talán az, ha fejfájás esetén beveszünk egy gyógyszert – de sokan nem hívei a mesterséges kezeléseknek. Illetve egyes esetekben nem elég a pirula, vagy legalábbis egy darab belőle. Ilyenkor jó tudni, hogy egyáltalán milyen fájdalommal kell szembenéznünk, valamint azt is, hogy melyek a leghatékonyabb gyógymódok ezekben az esetekben. Mivel a fejfájás a dehidratáltság jele is lehet, gyakran javasolják a sok víz fogyasztását. De mi van, ha nem ez az oka?

A fejfájás típusait a fájdalom helye szempontjából tudjuk megkülönböztetni. Ilyen formában négyféle fejfájás létezik, amely ha gyakran jelentkezik, komoly bajra is utalhat. Szakember felkeresése minden esetben ajánlott!

Fotó: unsplash/ Volkan Olmez

Fotó: unsplash/ Volkan Olmez

Cluster

A nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál: általában a szem környékén jelentkező fájdalom, és jellemzően az egyik szemnél sokkal jobban fáj, mint a másiknál. Ezen az oldalon akár orrdugulás vagy könnyezés is előfordulhat. A kapszaicin hatékony lehet a kezelésére, ez megtalálható a csípős paprikában a csiliben vagy a Cayenne-borsban. Ez utóbbiból kis mennyiséget tegyünk az orrunkhoz, hogy legalább a fájdalom súlyosbodását megakadályozzuk.

Szinusz

A két szemünk közötti területen jelentkező fájdalom, amely a szemek irányában terjedhet tovább. Ha ez a fajta fejfájás jelentkezik, ajánlott a már említett sok víz fogyasztása, ráadásul inkább meleget igyunk, mint hideget, mert az amellett, hogy csökkenti az irritációt, megnyitja az orrmelléküreget. A víz mellett a narancsevés is hatékony lehet, illetve a zöld tea citrommal, vagy egy tál meleg leves.

Tenziós

Amikor a homlokunk egészén jelentkezik fájdalom, amely a fej hátsó részénél, a nyaknál, illetve a szem környékén is érezhető lehet. Ez a leggyakoribb fejfájástípus, betegség jele is lehet. A borsmenta és a gyömbér fogyasztása ajánlott akár tea formájában, a kettőt valahogyan összekeverve (például gyömbérteába cseppenthetünk borsmentaolajat).

Migrén

Talán a legnagyobb mumus. Lüktető fájdalommal jelentkezik a fej egyik oldalán, de előfordulhat, hogy mindkét oldalt érinti. A kínzó fájdalom mellett hányinger, szédülés és hányás is jelentkezhet, valamint különösen érzékennyé válhatunk a hangokra, a fényekre és az illatokra. Kezelésére sokaknál beválnak az omega-3 zsírsavak, valamint a B12-vitamin és a magnézium fogyasztása. A megelőzésére pedig a sportot javasolják a szakemberek.