Egészség

Nők, figyelem: ezek lehetnek a petefészekrák tünetei

A petefészekrák a leghalálosabb, nemi szerveket érintő rák. Csendes gyilkosnak is szokták nevezni, mivel nagyon nehéz észrevenni, és az előrehaladott állapotban diagnosztizált betegeknek csupán 43%-a él túl 5 évet.

A petefészekcisztáról már írtunk mi is egy részletes összefoglaló cikket, amiből kiderül, hogy a cisztából nagyon ritkán lesz daganatos megbetegedés – de az is, hogy sajnos a petefészekrák nem szűrhető. Pedig a túlélési esélyeket óriási mértékben javítja, ha minél előbb felfedezzük a problémát, ugyanis ebben az esetben 80% esélyünk van rá, hogy meggyógyulunk, és jól leszünk a diagnózist követő 5. évben is.

Fotó: Unsplash/ Andrew Phillips

Fotó: Unsplash/ Andrew Phillips

Ha nem lehet szűrni, akkor honnan tudjuk, hogy érint minket?

Ha vizsgálat során cisztát találnak petefészkünkben, de nem okoz problémát, eleinte nem kezdenek vele semmit, mert az esetek nagy részében magától felszívódik. Három hónap után ismét vizsgálat következik: ha változott, nőtt a ciszta, akkor van szükség kezelésre, ami általában műtétet jelent.

Azonban ha jóban vagyunk testünkkel, figyeljük magunkat, felfedezhetünk olyan tüneteket, amik szintén petefészekrákra utalhatnak, és amivel érdemes orvoshoz fordulnunk.

  • Puffadás, hasi fájdalom
  • Fáradtság
  • Teltségérzet még akkor is, ha nem ettünk sokat
  • Gyakori pisilés

Ezek mind olyan tünetek, amiket ezer más dolog is okozhat: emésztési zavarok, ételintolerancia, kisebb megfázás vagy akár csak maga a stressz. De ha a nőgyógyászati vizsgálat során (amire rendszeresen eljárunk!) cisztát találnak, azt érdemes tudomásul venni és figyelni rá. Ha emellett a fenti tünetekből többet is tapasztalunk, mindenképpen jelezzük orvosunk felé!