Siker

Újrakezdeni, amikor minden reménytelennek tűnik

Bárkivel történhet olyan tragédia, amely megváltoztatja az életét. Amikor egyik napról a másikra nem tudja folytatni onnan, ahol előző nap vagy egy órával azelőtt tartott. Amikor szembe kell néznie önmagával. Olyan harc ez, amit sokan meg sem érthetünk. És hogy képesek újrakezdeni és az életet újra szépnek látni: az az akarat diadala.

Egy ejtőernyős-baleset után tolószékbe kényszerül Philippe, egy gazdag férfi, akinek segítségre van szüksége. Felfogadja erre a munkára a szegény sorból az állásra jelentkező Drisst. A fiatalember azonban nemcsak hogy szegény, de nemrég szabadult a börtönből, és első ránézésre nem (sőt másodikra sem) tűnik alkalmasnak a feladatra. Amikor mégis megkapja a munkát, találkozik a két világ, és a maguk módján mindketten tanítanak valamit, valami értékeset a másiktól. Sok vicces kalandban van részük, közös élményeket élnek át, a végére még barátság is kialakul a két szereplő között. Merthogy ez egy film, mégpedig az Életrevalók. Amely többek között megmutatja a nézők számára, hogy mennyi értékes ember létezik körülöttünk. És hogy az élet sokféleképpen lehet szép.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Kerekeszékből az élet

És kik tudnák ezt jobban bizonyítani, mint azok, akik valamilyen tragédia révén fogyatékkal élővé válnak. Akik elvesztették a hallásukat, a látásukat, valamely végtagjukat – valamit, ami nélkül mások el sem tudják képzelni az életüket. Addig fel sem fogjuk talán, hogy milyen szerencsések vagyunk, amíg egy tragédia fel nem nyitja a szemünket. És amíg nem találkozunk valakivel, aki megmutatja, hogy az élet kerekesszékből, művégtagokkal is lehet csodaszép.

Két világ találkozása: egymástól mindig tanulunk

A filmekben persze ez egy oda-vissza működő történetbe van beágyazva általában: két külön világ taálkozik, és mindketten tanulnak a másiktól, adnak a másiknak valamit, amitől jobb emberré válhatnak. Így volt ez a nemrég megjelent, Mielőtt megismertelek című filmben is. Egy angol kisvárosban játszódik a történet, amelyben kiderül, hogy a gazdag családból származó Will Traynor évekkel korábban egy baleset miatt került kerekesszékbe, és egy szemvillantás alatt megváltozott az élete. És az élethez való hozzáállása is. A korábbi kalandvágyó férfi fásult lett, és cinikus. Mígnem felfogadja a családja Louisa Clarkot, a cserfes és különc fiatal lányt, aki megmutatja Willnek, hogy élni igenis jó, élni igen is érdemes. A film végére még egymásba is habarodnak, ami csak még jobban megbonyolítja a történetet.

Fotó: iStock.com/mikanaka

Fotó: iStock.com/mikanaka

Önmagunk legyőzése

Mert mindenkinek kell egy társ, egy támasz, aki ott áll mellette, aki arra biztatja, hogy ne adja fel. De az igazi erő és akarat az egyénben kell hogy legyen, ő az, akinek küzdeni kell, akinek újra kell kezdenie az életét, még ha egy pillanat alatt össze is dőlt minden, ami addig úgy tűnt, örökké tart. Olyan harc ez, amit sokan meg sem érthetünk. És hogy képesek újrakezdeni és az életet újra szépnek látni – ez az igazi győzelem. Leginkább önmaguk felett.

A témával Sorsfordítók, avagy az akarat diadala címmel foglalkozik a Ridikül ma is 17 óra 10 perckor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Etter András, Baráth Péter és Gurisatti Gyula, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.