Egészség

Fél év, mire ledolgozzuk a karácsonyi pocakot

Decemberben válogatás nélkül eszünk minden finomságot, ami elénk kerül, kevés olyan önmérsékletbajnok ember van, aki ilyenkor is meg tudja tartani a diétáját. A nagy evészetnek aztán hat hosszú hónapig isszuk a levét.

A Cornell University tanulmánya szerint január harmadikán vagyunk a legkövérebbek, és ilyenkor fogadjuk meg a legtöbben, hogy „most azonnal elkezdjük a fogyókúrát”, és „azonnal leadjuk azt az öt kilót”. Egy nagyobb karácsonyi szezonban ugyanis ennyit szedünk átlagosan magunkra: öt kiló pluszt. Nem vészesen sok, de leadni időnként nagyon nehéz. Az emberek fele január végére már formába tudja hozni magát, és leadja a felesleg egy részét, de a többiek bizony hat hónapon át szenvednek a túlsúly miatt, mire nyár elejére megszabadulnak tőle.

Fotó: iStock.com/herreid

Fotó: iStock.com/herreid

Miből van az az öt kiló?

A jó hír az, hogy egy része víz. Decemberben többet pihengetünk, sokkal többet eszünk, a túlzott szénhidrátbevitel miatt a sejtek pedig a szokásosnál jobban feltelnek vízzel. Az észszerű, nem kapkodva végzett, egészséges diéta gyorsan segít megszabadulni ettől a felesleges víztől, néhány hónap alatt pedig a zsírtól is elbúcsúzhatunk. De csak akkor, ha a téli depressziónkat nem evésbe fojtjuk, és nem a csokival, sütivel, esti zabálós filmnézésekkel próbáljuk pótolni a hiányzó boldogságot. Vagy eszünk továbbra is úgy, mint decemberben, mert már úgyis mindegy, az egészet karácsonykor elszúrtuk, és mert csak az édességek tartanak életben ebben a hideg, piszkosszürke eges időben. Nem, nem kell több zsírt ennünk, mint az eszkimóknak, hogy ne fázzunk.

Fotó: iStock.com/OcusFocus

Fotó: iStock.com/OcusFocus

Hogyan változtassunk okosan?

Hiába fogadtuk meg január elsején, hogy mostantól minden másképp lesz, ezt nem olyan könnyű betartani. De ha előveszünk egy szép tavaszi ruhát, és megpróbálunk beleférni, illetve magunk elé képzeljük a rövidnadrágos-trikós időszakot, máris teljes gőzzel fogyni akarunk majd. Ehhez először is tűzzünk ki egy észszerű célt, azaz vázoljuk, hány kilót szeretnénk leadni. Gyorsan búcsúzzunk el az összes olyan módszertől, ami azt ígéri, hogy ez két hét alatt menni fog, ráadásul mindenféle megerőltetés nélkül. Váltsunk szépen életmódot. Először hagyjuk el a cukor- és alkoholtartalmú italokat, mert rengeteg kalóriát tartalmaznak, és amúgy is nemsokára véget ér a hideg, a napok is egyre hosszabbak. Ezek után le kell mondanunk a péksütikről, amik egyébként így tél végére komoly függésbe taszíthatnak. Kezdjük el kizavarni az étrendünkből a fehér lisztet, kristálycukrot tartalmazó ételeket, és pótoljuk őket zöldségekkel, gyümölcsökkel. Tegyünk valamit a téli depresszió ellen, használjunk különleges lámpákat, sétáljunk nagyokat, kezdjünk el sportolni, szedjünk D-vitamint! Vidítsuk fel magunkat valami mással az evés helyett, esti unaloműzőként is inkább rágcsáljunk zöldségeket, vagy menjünk el táncolni, mozogni, kutyát sétáltatni. Emellett kezdjük el hozzászoktatni a szervezetünket a sporthoz. Ez sem megy elsőre, hiszen rossz esetben hónapokig hevertünk a kanapén anélkül, hogy a pulzusszámunk száz fölé emelkedett volna. Óvatosan, szakember segítségével kezdjük el növelni az állóképességünket, így mire beköszönt az igazi tavasz, nem leszünk egy ziháló ember a kétségbeesett, vöröslő arcú, sportoló tömegből. Simán lehagyjuk majd őket.