Otthon

Otthoni mozieste Meryl Streep-filmekkel

Ha nincs más programunk ma estére, akkor a legjobb, ha moziestet szervezünk, akár egyedül vagyunk, akár a szerelmünkkel vagy egy kisebb baráti társasággal. Nem lehet mellényúlni Meryl Streeppel: ha az ő filmjei közül válogatunk, biztosan találunk a kedvünknek valót. Vígjátékot, romantikát vagy drámát – tőlünk függ, milyen műfajt szeretnénk. Mi csak egy kis segítséget nyújtunk a választáshoz!

Manhattan, 1979

Kezdhetjük egy klasszikussal: Isaac Davis (Woody Allen), a sikeres vígjátékíró otthagyja televíziós állását, hogy minden idejét a regényírásnak szentelhesse. De írás helyett inkább megpróbál magyarázatot találni elhibázott életére és a nőkkel való szerencsétlen kapcsolatára – nem sok eredménnyel. Felesége, Jill (Meryl Streep) elhagyja, hogy végre összeköltözhessen leszbikus szerelmével. Isaac szerelme, a középiskolás Tracey (Mariel Hemingway) szintén szakít vele, mert még fiatal, és tanulni szeretne. Mary (Diane Keaton), a túlképzett és túl neurotikus újságírónő pedig pont olyan, mint ő, épp ezért elviselhetetlen.

A szív hídjai, 1995

Ha inkább romantikus hangulatban vagyunk, ezt a filmet is választhatjuk. Carolyn (Annie Corley) és Michael (Victor Slezak) édesanyjuk halála után hazaérkeznek Madison Countyba. Döbbenten értesülnek anyjuk végakaratából arról, hogy nem az édesapjuk mellé kívánja temettetni magát, hanem úgy rendelkezett, hogy hamvait vessék a híd alatti patak vizébe. A hagyatékot rendezgetve különös, szívszorító történetre derül fény: egy romantikus egymásra találásról Francesca (Meryl Streep) és egy arra járó idegen (Clint Eastwood) között.

 

Az órák, 2002

Egy nap óráiba sűrítve ismerjük meg három nő történetét. 1923: Virginia Woolf (Nicole Kidman), a huszadik századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni Dalloway asszony című regényét. 1951: Laura (Julianne Moore), az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetésbulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény, és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa (Meryl Streep), a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetésünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet egy kérdésre keresi a választ: a saját boldogságunk megtalálására.

 

Az ördög Pradát visel, 2006

Miranda Priestly (Meryl Streep) a divat legnagyobb hatalmú úrnője, akitől retteg a New York-i divatipar. Senkit nem tűr meg útjában, ha tervei kivitelezéséről van szó, tökéletesen ellenőrzése alatt tartja a Runway Magazine-t. Miranda új munkatársa, Andy Sachs (Anne Hathaway), a frissen végzett főiskolás lány egyáltalán nem illik a képbe: szürke, jellegtelen, tökéletes ellentéte a cégnél dolgozó díváknak. Aztán minden megváltozik…

 

Mamma Mia!, 2008

Könnyű és magával ragadó alkotás. Donna (Meryl Streep) független, egyedülálló anya, és van egy kis szállodája egy idilli kis görög szigeten. Egyedül nevelte fel lányát, a tűzrőlpattant Sophie-t (Amanda Seyfried), és éppen most készül elengedni a kezét. Lánya esküvőjére Donna meghívta két legjobb barátnőjét, az életrevaló Rosie-t (Julie Walters) és a módos, sokszor elvált Tanyát (Christine Baranski) a régi zenekarából, a Donna és a Dinamókból. Ám titokban Sophie is hívott három vendéget. A lány már régóta kutatja apja kilétét, hogy legyen, aki az oltárhoz kíséri. Ezért aztán elhív három pasit Donna múltjából a mediterrán paradicsomba, ahol már mindannyian jártak 20 évvel korábban. És 24 kaotikus, varázslatos óra következik, amelyben új szerelmek bimbóznak és régi románcok lobbannak fel újra a lehetőségek buja szigetén.

 

Florence – A tökéletlen hang, 2015

Florence Foster Jenkins (Mery Streep), a gazdag és nagylelkű New York-i örökösnő kislánykora óta arról ábrándozik, hogy híres énekesnő lesz belőle. Még egy olyan aprócska dolog sem tántoríthatja el céljától, mint hogy fülsiketítően hamisan nyivákol. Férje és menedzsere, az arisztokratikus fellépésű angol színész, St. Clair Bayfield (Hugh Grant) zártkörű koncerteket szervez, hogy imádott felesége csilloghasson a színpadon. Mígnem a felesége leszervez magának egy koncertet a híres-nevezetes Carnegie Hallba…