Te + Én

Traumakezelés másképp – építsünk egy szép nagy házat!

Cara Brookins bántalmazó kapcsolatban élt. Mindkét házasságában bántották szóban és fizikailag is, ezt pedig mind a négy gyermeke megsínylette vele együtt. Egy nap úgy döntöttek, új jövőt építenek maguknak – és vele egy új házat.

Amikor Cara kilépett a házasságából, amit egy mentálisan beteg emberrel kötött, ott állt majdhogynem üres kézzel. Nem volt otthona, és nem volt pénze sem. Ami még rosszabb: nem volt önbecsülése, önbizalma, sem neki, sem a gyerekeinek. Volt viszont valamije: bátorsága. Az ifjúsági regények írásából élő asszony rájött, hogy nem tud maguknak még lakást sem venni. Meglátott egy házat Bryantben, amit a tornádó teljesen elpusztított, csak az alapjai maradtak meg. Beleszeretett a helybe, és elhatározta, hogy megépíti rajta álmaik házát, egy otthont, ahol mindegyik gyereknek van külön szobája. Elkezdett YouTube-videókat nézni arról, hogyan kell házat építeni, és mikből. Pénzt csak nagyon nehezen tudott szerezni, hiába adta el mindenüket, így is 130.000 dolláros hitelt kellett kérnie egy banktól az építőanyagokra. Ott állt egy kétévessel, egy 11, egy 15 és egy 17 éves gyerekkel, egy majdhogynem üres telken, hitelből vett halom házépítő alapanyaggal és egy számítógéppel.

Hajlandó volt tanulni

Cara a gyerekekkel együtt építette fel a házat, hiszen szakmunkásokat nem tudott volna megfizetni. A legidősebb fiú, Drew rajzolta a terveket, elfogadtatta a várossal, falat húztak, betont kevertek, Jada hordta a vizet a tóból, Drew pakolni és cipekedni segített, Hope pedig főzött a családra. Időnként, ha volt egy kis pénzük, hozzáértők segítségét kérték. Kilenc hónap alatt elkészültek egy meglehetősen nagy, 325 négyzetméteres családi házzal. Ahogy Cara meséli, miközben fájó hátizmokkal a házat rakták össze, még inkább egy családdá kovácsolódtak, és ahogy épült az álomház, úgy születtek újra ők is tele erővel, energiával és önbizalommal. 2009. március 31-én költöztek be a házba, amiben nemcsak öt hálószoba van, de könyvtár, írószoba és garázs is, és azóta is kiszolgálja minden igényüket.

Építjük magunkat

Cara az építkezés előtt úgy érezte, fizikailag is tennie kell valamit, hogy érezze, és másoknak is megmutassa, igenis sokat ér, hogy nem az az ember, aki a házasságaiban volt. Végül olyan jól felépítette az egész életüket, hogy történetéről még könyvet is írt Felemelkedés: Hogy épített házat a család címmel. Cara saját bevallása szerint nem is akarta kiadni a könyvet, mert szégyellte, de aztán rájött, milyen sok embernek tud segíteni azzal, hogy megmutatja, képesek lehetünk megváltoztatni az életünket.

Találjuk meg a saját utunkat!

Egy trauma, rossz párkapcsolat, nagy csalódás után mindannyian veszítünk az önbizalmunkból, és értéktelennek érezhetjük magunkat. Azok, akik családon belüli erőszak áldozatai, szinte nulla önértékeléssel állnak szemben a világgal. Nagyon jó hatású, ha nemcsak lélekben építjük magunkat, de fizikailag is létrehozunk valamit. Persze nem kell mindjárt házat, kezdhetjük a saját testünkkel: építsünk izmokat, egészséget, kitartást, állóképességet! Mindez visszahat majd a lelkünkre is. Építsünk be az életünkbe egy új szokást, tanuljunk meg egy új nyelvet, sportot, kiránduljunk, tűzzünk ki elérhető célokat, de merjünk nagyokat álmodni is!