Azért azt senki nem gondolta komolyan, hogy egy szelet csokitorta helyett teljesen kielégítő egy alma, de ha nagyon eltökéltek voltunk, hogy elérjük az álomalakot, belementünk ebbe a savanyú alkuba. Pedig a gyümölcsökben sem bízhatunk teljes mértékben: nagyon sok közülük igazi cukorbomba! Bár nem glükóz, hanem fruktóz van bennük, ez éppen csak egy árnyalatnyi különbséget jelent. A végeredmény ugyanaz, a cukor az cukor. Egekbe lövi vércukrunkat, beindul az inzulintermelés, és persze ha nem mozogjuk le, el is raktározza szervezetünk zsírpárnák formájában. Éppen ezért vigyázni kell azzal, milyen gyümölcsöt választunk desszertnek. Összegyűjtöttünk egypárat, ami beleférhet még akkor is, ha éppen diétázunk.
Fotó: Pixabay/ CC0 Public Domain
Eper, málna
Katalin hercegné nem téved: cukoréhség ellen szóló receptjének nem csoda, ha a bogyós gyümölcsök képezik alapját. Ezek legédesebb képviselői az eper és a málna, amikből egy-egy adag csak 7, illetve 5 gramm cukrot tartalmaz. Persze májusig várnunk kell azzal, hogy frissen fogyaszthassuk őket, de mirelit terméket ilyenkor is találunk. Készítsünk belőle pürét, és együk joghurttal, legyen turmixunk alapanyaga, vagy szórjuk forró kásánkba őket!
Grapefruit
Egy egész grapefruit csak körülbelül 8 gramm cukrot tartalmaz! Ízét figyelembe véve ez nem olyan meglepő: a klasszikusan savanykás-kesernyés gyümölcs nem mindenki kedvence. Mellette szól viszont, hogy tele van C-vitaminnal és rostokkal is!
Kivi
Egy kisebb kivi 6 grammos cukortartalmával szintén a választandó gyümölcsök listáján van. Emellett extrém magas a C-vitamin-tartalma, finom az íze és gyönyörű a színe is. Esetleg készíthetünk egy tál gyümölcssalátát egy fél grapefruitból, egy kiviből és pár szem eperből, málnából – azért összesen ez is kiadja a napi ajánlott cukorbevitel nagyját, így fogyasszuk tízóraira vagy edzés előtt!