Olajos magvakat érdemes mindennap enni, de nagyon fontos a mértékletesség: egy fél marék bőven elég belőlük, hiszen a zsírok miatt tele vannak kalóriával. Ha egyébként egészségesen táplálkozunk, ez a fél marék bőven belefér, de az nem, hogy a tévé előtt ülve elmajszolunk egy egész zacskóval!
Fotó: Unsplash/ Rachel Walker
A legjobbak
A legkevesebb kalóriát a mandula tartalmazza, 100 grammban 575 kcal van, 21,2 gramm fehérje és 49,4 gramm zsír. Hasonló értékekkel bír a kesu (553 kcal, 18,2 g fehérje, 43,8 g zsír) és a pisztácia (562 kcal, 20,2 g fehérje, 45,3 g zsír). Természetesen ez csak akkor igaz, ha a teljesen natúr változatot fogyasztjuk. A pirított, sózott verziót mindenképpen kerüljük, hiszen ezeket általában nagyon rossz zsírokban sütik.
A kevésbé jók
A fenti szempontok alapján a kevésbé jó magvak közé tartozik a makadámia (718 kcal, 7,7 g fehérje, 76 g zsír) és a pekándió (691 kcal, 9,1 g fehérje, 71,9 g zsír). Szerencse, hogy ezek itthon nem túl pénztárcabarát megoldások! Azért ha mégis hozzájutunk, egy fél marék ezekből is belefér, hiszen ezek is omega-3 zsírsavakban és egyéb mikrotápanyagokban gazdag ételek.
Külön ajánlottak
- Ezek mellett a dió a legjobb olajos mag szívproblémákra: csökkenti az erekben található gyulladást, és a benne található alfa-linolénsav (ALA) hasznos a szívritmuszavar ellen. Ajánlott naponta nyolc darabot fogyasztani belőle.
- Agyunkra a földimogyoró van legjobb hatással, magas folsavtartalma miatt. Ez várandós nők számára is kiemelt fontosságú! Emellett E-vitamin– és omega-3-tartalma szintén segíti gondolkodási képességeinket.
- A finom, bár ritka paradió vagy brazil dió a férfiak számára bír különös jelentőséggel: a benne lévő szelén véd a prosztatarák és egyéb prosztatamegbetegedések ellen. A pekánban található mikrotápanyagok szintén a prosztatát védik, például annak megnagyobbodását segíthetnek megelőzni.