Stílus

Mindannyiunkban van egy kevés Scarlett O'Hara és Sabrina

Európa és Amerika folyamatosan versenyzett egymással a 20. század elején a filmgyártás területén. Ám Amerikában a hangosfilm beköszöntével Hollywood aranykora is kezdetét vette, és némely klasszikus máig megkerülhetetlen a mozirajongók körében, örök dívákat adva a filmtörténelemnek.

Hollywoodban a ’20-as évek végétől máig műremeknek számító klasszikusok születtek, melyek meghatározták a mozgókép történetét. A klasszikus filmekben emlékezetes alakításokat is láthattunk, és ami sokkal fontosabb, megszülettek a valódi dívák, akik egy-egy szerepükkel letették a névjegyüket Hollywoodban. Közülük ezúttal hármat emelnék ki, akikről biztosan mindenki hallott már.

Scarlett O’Hara és az Elfújta a szél

A filmet 1939-ben mutatták be, az azonos című és Pulitzer-díjas regény alapján. A történet főszereplője Scarlett O’Hara, egy déli ültetvényes lánya, aki megpróbál boldogulni az amerikai polgárháború idején, később pedig igyekszik alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. Ezt a filmet minden nőnek látnia kell. Vivien Leigh tündököl Scarlett szerepében, és mondom ezt annak tudatában, hogy a film nagy részében idegesítőnek találtam a makacsságát. De aztán rájöttem, hogy megtestesít mindent, amit tudunk magunkról, de nem szívesen ismerjük be. Erős, független nő, aki számára a férfiak csak mellékszereplők. Igazi előfutára volt ez a film a vad feminizmusnak. Megpróbál helytállni minden körülmény között, és érzelmi elgyengülései is sokszor csak eszközként szolgálnak ahhoz, hogy elérje a céljait. Persze benne is megtalálható a kontraszt, mint minden nőben, hiszen a törhetetlen tudatosság mellett időnként ő is valódi érzelmeket mutat. De minden nehézség ellenére, ami őt éri, végül mégis talpra áll, és tudjuk jól, hogy sosem fogja feladni a küzdelmet.

Fotó: Wikipedia/Public Domain. Részlet az Elfújta a szél című filmből.

Fotó: Wikipedia/Public Domain.
Részlet az Elfújta a szél című filmből.

Greta Garbo az Anna Kareninában

A számtalan adaptáció közül a legismertebb az 1935-ös film, melyben Greta Garbo volt a főszereplő. Lev Tolsztoj művét sokan a világ legszebb szerelmes történetének tartják. A középpontban egy olyan nő áll, akinek egy szerelem miatt fenekestől felfordul az addig stabilnak hitt élete. Greta Garbo csodálatosan alakította a nőt, aki szenved a társadalmi elvárásoktól, közben pedig másra sem vágyik, mint hogy a szerelmével lehessen. Garbónak egyébként is sajátossága volt olyan női sorsok megelevenítése, akik a világból kiábrándultak, és visszavonhatatlanul szerelembe estek. A kritikusok szerint senki sem tudott úgy szenvedni, mint ő. A képernyőn nyújtott alakítása mellett nagy hatást tett a divat világára is, öltözködésével és sminkelési technikáival új trendeket hozott létre.

Fotó: Wikipedia/Public Domain A fotó megjelent: 1935. National Board of Review Magazine, szeptember-október szám

Fotó: Wikipedia/Public Domain
A fotó megjelent: 1935. National Board of Review Magazine, szeptember-október szám

Audrey Hepburn kis feketéje ikonná vált

A ’90-es években készült verziót Harrison Ford miatt szeretem, de az eredeti, 1954-es filmben Audrey Hepburn alakítását senki és semmi sem múlhatja felül. Sabrina kezdetben szürke egérként éli az életét, aki beleszeret a gazdag és jóképű Davidbe. Miután rájön, hogy nem lehetnek együtt, komoly elhatározásra jut: maga mögött hagyja a korábbi életét, és Párizsba költözik. Megteszi azt, amire mindannyian vágyunk, de nincs bennünk elég bátorság. Párizsban rengeteget tanul magáról és a világról, és miután hazatér, teljesen új ember lesz. Persze az új külső alatt nem szűnik meg önmaga lenni, de tény, hogy bátrabb és sokkal tudatosabb, mint korábban volt. Hepburn bája és kedvessége magával ragadó, minden nő egy kicsit a példaképének tartja. A filmvásznon nyújtott teljesítménye mellett a Givenchyval kötött barátságának köszönhetjük a klasszikus ruhadarabot, a „kis feketét”.