Siker

Németország nemet mond a kamuhírekre

Álhírszűrő eljárást vezet be Németországban a Facebook közösségi portál.

Nem mi akarjuk eldönteni, hogy mi az igazság, és ezt nem is várják el tőlünk, ezért együtt kell működnünk külső partnerekkel, szakértőkkel” – mondta Sheryl Sandberg, az amerikai vállalkozás ügyvezető igazgatója egy keddi német lapinterjúban.

A Facebook a Correctiv nevű német független, nonprofit tényfeltáró újságíró munkaközösséggel együttműködve vezeti be álhírszűrő eljárását, várhatóan heteken belül. A tervek szerint a Correctiv munkatársai megvizsgálják a portál felhasználói által álhírként megjelölt tartalmat – bejegyzést, megosztott cikket –, és ha valótlanságot tapasztalnak, akkor egy figyelmeztetést fűznek hozzá. Sheryl Sandberg a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a társaság betartja a német törvényeket, így a jogsértő tartalmakat bejelentésre törlik, de minden egyéb gond társadalmi kihívás, amellyel csak a politikával és a civil társadalommal együttműködve lehet megbirkózni. Nem a Facebook fogja eldönteni a német szövetségi parlamenti (Bundestag-)választást – húzta alá Sheryl Sandberg, hozzátéve, hogy „mi technológiát fejlesztünk, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy megosszanak tartalmakat, de nem írunk és nem szerkesztünk cikkeket”.

Fotó:Pexels/CCO License

Fotó:Pexels/CCO License

Az interneten mutatkozó álhírterjesztés, lejáratás és gyűlölködés a német belpolitika egyik fontos témája. A kormány törvényben kívánja rögzíteni a közösségi portálok kötelezettségeit. A még formálódó tervek szerint a portálok üzemeltetőinek 24 órán belül törülniük kell a felhasználók által bejelentett sértő, gyűlölködő vagy hamis tartalmakat, különben pénzbüntetést kapnak. Ennek mértékéről még nem döntöttek, de mindenképpen úgy határozzák majd meg az összeget, hogy „fájjon” az üzemeltetőknek – nyilatkozott a napokban egy lapinterjúban Volker Kauder, a kormányzó jobbközép CDU/CSU Bundestag-frakciójának vezetője. Hangsúlyozta, hogy nem cenzúráról van szó, hanem arról, hogy az online közegben is mindenki védekezni tudjon a rágalmazás ellen.