Te + Én

Így lehetünk még jobb barátok

Biztosan mindannyian hallottuk már korábban azt a mondatot, hogy „ne haragudj, nagyon rossz barát voltam”, vagy legalábbis valami hasonlót. Esetleg mi mondtuk másnak, mert éreztük, hogy nem tettünk meg mindent, ami tőlünk tellett a másikért.

Új év kezdődött, és mi lenne alkalmasabb arra, hogy változásokat vezessünk be az életünkbe: például azt, hogy idén (és még tovább) jobb barátokká válunk, mint amilyenek korábban voltunk. De hogyan lehetséges ezt megvalósítani? Ha a szívünkre tesszük a kezünket, tudjuk, hogy bizony lehet olyan elmaradásunk, szokásunk, amin tudunk változtatni egy kis odafigyeléssel. És valóban nem kell nagy dolgokra gondolni ahhoz, hogy jobb barátokká váljunk.

Fotó: Unsplash/ Lina Yatsen

Fotó: Unsplash/Lina Yatsen

Kezdhetjük például véletlenszerű telefonhívásokkal. Akár napközben, munkaidőben is megcsörgethetjük a barátunkat, csak egy rövid beszélgetésre, megkérdezni, hogy van, hogy telik a napja.

Szakítsunk elegendő időt rájuk, különösen ha szükségük van ránk, valakire, hogy meghallgassuk, beszélgessünk, együtt legyünk. Ezért se mondjunk le találkozásokat, igyekezzünk minden megbeszélt programra elmenni, ne hanyagoljuk őket, ne szorítsuk egyik barátunkat se a háttérbe.

Ne bíráljuk, de mondjuk el a véleményünket még akkor is, ha tudjuk, hogy esetleg megbántjuk vele a másikat, vagy az rosszuleshet neki. Ezért van szükségünk a barátunkra: az őszinteség ezekben a kapcsolatokban is elengedhetetlen. A szülinapjukon ünnepeljünk velük együtt, és ha lehet, kerüljük a titkokat – ezekből mindig csak problémák adódnak, mert úgyis mindig minden kiderül…