Egészség

Ezért is késhet a menstruációnk

A menstruáció késése izgalomra adhat okot, akár a tervezett, vagy a nem tervezett terhességre gondolunk. Csakhogy nem mindig ez az oka annak, ha egy, két, öt vagy több napot késik a menzeszünk.

Éppen ezért nem baj, ha észben tartjuk, mi más oka lehet még a késő menstruációnak. Merthogy nem mindenkinek ugyanannyi időközönként jön meg a havi vérzése. Előfordul, hogy 24 napra, aztán meg 32-re. Ha kitolódik a határidő az annak is lehet az oka, hogy a szervezet még nem fejezte be az aktuális ciklust. Ha azonban bármilyen kiugró rendellenességet érzünk, forduljunk orvoshoz! Ez egyébként minden esetre vonatkozik: ha úgy érezzük, hogy a menzeszünkkel valami nincs rendben, akár késik, akár az erőssége változik, akár bármi szokatlant észlelünk, érdemes megkérdezni egy szakembert.

Fotó: Pexels.com/CCO License

Fotó: Pexels.com/CCO License

De térjünk vissza a késéshez. A stressz is okozhatja a menzeszünk rendszertelenné válását, késését, kimaradását. Ahogyan a betegségek, fertőzések is lehetnek hasonló hatással a szervezetünkre. ebben az esetben is előfordulhat késés, esetleg kimaradás egyaránt.

Fogyókúra vagy új gyógyszer

Az étkezés, az életmód, a sport is befolyásolhatja a menstruációnkat. Ha például hirtelen egy drasztikusabb fogyókúrába kezdünk, vagy egyik napról a másikra elkezdünk intenzívebben sportolni. Amint kialakul az életmódunkban a rend, várhatóan a menzeszünk is rendszeresebbé válik.

Végül az is lehet, hogy új gyógyszert kezdtünk és az van a szervezetünkre ilyen hatással. Akárhogy is, ahogy már írtuk: ha rendellenességet észlelünk, érdemes egy terhességi tesztet venni, illetve szakemberhez fordulni.