Csillagok

Vajon lesznek még kemény fagyok?

Lassan délen is megszűnik a hószállingózás, mindenütt hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd késő délutántól északnyugat, nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és estétől egyre többfelé várható havazás.

Csütörtökön hajnaltól nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, egyre több helyen kisüt a nap, délelőtt már keleten is megszűnik a havazás. Késő délután északnyugaton, nyugaton ismét több lesz a felhő, de estig csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szél eleinte csak a Kisalföldön, majd éjszakától többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és -14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön +4 és -5 fok között alakul, északkeleten lesz a leghidegebb.

Debrecen, 2017. január 6. A hideg időhöz öltözött járókelők a debreceni Kossuth téren 2017. január 6-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Debrecen, 2017. január 6.
A hideg időhöz öltözött járókelők a debreceni Kossuth téren 2017. január 6-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Kelet-európai-síkság felett anticiklon terül el, amely Közép-Európa felé terjeszkedik. Ezt a térséget hideg légtömeg tölti ki, derült és borult tájak egyaránt előfordulnak. Helyenként – főleg az anticiklon peremén és az összeáramlási vonalak mentén – kisebb havazás is előfordul. A hőmérséklet maximuma -5, -10 fok között változik. Olaszország felett sekély ciklon helyezkedik el, amely arrafelé felhős és hűvös időt okoz, több helyen az eső is esik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 fok alatt marad, csak Szicíliában van ennél pár fokkal melegebb. Hasonló az időjárás jellege az Adriai-tenger túlsó partján is, de attól kissé távolabb, a balkáni hegyek között már havazik, és a -10 fokos maximum sem ritka. Ezzel szemben a Norvég-tenger felett markáns, többközéppontú ciklonrendszer örvénylik, amely kontinensünk egész északnyugati részének időjárását meghatározza. Ott is borult az ég, és sokfelé fordul elő eső, északabbra, illetve a hegyekben havazás. A Brit-szigeteken az északnyugati, másutt a déli, délnyugati szelet kísérik viharos lökések. Csütörtök estig ez az időjárási rendszer a Kárpát-medence időjárását is meghatározza, térségünkben megváltozik az uralkodó áramlás, nyugatias szelekkel enyhébb, de nagyobb nedvességtartalmú légtömegek érkeznek, ezért főleg éjjel többfelé lehet havazásra számítani.