Siker

Most kell elkezdeni gyűjteni a nyaralásra!

Ki ne vágyna a melegre, a vízpartra most, a januári jégkorszak közepén? Aztán a tavasz, majd a nyár beköszöntével ez az álmunk csak erősebb lesz, hiszen szívesen megszökünk az olvadó városból, légkondis irodából egy hosszú nyaralásra.

Ehhez viszont érdemes már most elkezdeni tervezni, és főleg spórolni, hogy malacperselyünk tele legyen, mire le kell foglalni a repjegyet. Szerencsére ha most, időben meghúzzuk a nadrágszíjat, sokkal könnyebb dolgunk van, és szinte észrevétlenül összegyűlik szabadságunk záloga…

Fotó: Unsplash/ Aaron Birch

Fotó: Unsplash/Aaron Birch

Csak egy ezrest!

Amerikában 5 dolláros módszerként terjedt el, nálunk körülbelül 1000 Ft-os módszerként használhatnánk ezt. Lényege, hogy minden alkalommal, amikor egy ezres kerül a pénztárcánkba, azt félretesszük egy befőttesüvegbe. Nem számolgatjuk, nem matekozunk, egyszerűen csak bedobjuk az üvegbe, és ha itt az idő, hogy letegyük voksunkat az úti cél mellett, megnézzük, mennyi gyűlt össze a hónapok során.

Mindennapi luxusaink

Valljuk be: legtöbbünk sokkal többet költ kávéra és sütire, mint az indokolt lenne. A csinos habos latte macchiatónk és répatortánk körülbelül ötödére jön ki, ha otthon készítjük el. Szerezzünk kapszulát a céges géphez, vagy főzzük otthon a kis kotyogósban, és süssünk magunknak egy tálca muffint, ha mindenképpen ragaszkodunk az extra kalóriákhoz. Az így megspórolt pénzt pedig ne költsük el kávé helyett ruhákra, inkább tegyük be az utazós dobozba…

Utazós doboz

Ez különösen akkor motiváló, ha van egy nagy álmunk, hova szeretnénk eljutni. Például ha kedvenc helyünk Marokkó, egy fa- vagy papírdobozt díszítsünk fel ezt jelképező motívumokkal, újságkivágásokkal, vagy akár lefesthetjük a kék város emblematikus színével is. Ezreseinket, kávéval megspórolt pénzünket pedig dobjuk bele ebbe – sokkal könnyebb lesz apróságokról lemondanunk, ha minden nap látjuk, mire gyűjtünk.