Konyha

Bocuse d'Or: Az európai fődíj után közeledik a világverseny

A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és tányérelemeiben a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 24-25-i lyoni világdöntőjén.

A négyfős magyar csapat mellett 20–30 ember, designerek, szerkesztők, médiaszakemberek dolgoznak, felkészülésüket pedig továbbra is tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed. A dán séf a Bocuse d’Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki először a bronz-, majd az ezüst- és végül az aranyszobrot is hazavihette. Széll Tamás séf, a magyar csapat versenyzője a felkészülésről szóló szerdai budaörsi sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Bocuse d’Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült megszereznie. Az idei világdöntőn ehhez képest legalább öt helyet szeretne előrelépni, a dobogó pedig a legszebb álom lenne – árulta el a Bocuse d’Or 2016-os kontinensbajnokságának győztese.

Budaörs, 2017. január 11. Széll Tamás séf,a  2016-os kontinensbajnokság győztese, a Bocuse d’Or lyoni döntőjére készülő magyar csapat tagja a budaörsi Metro Gasztroakadémián tartott sajtótájékoztatón 2017. január 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Széll Tamás elmondása szerint a májusi budapesti Európa-bajnokság után pihenőt tartott a csapat, szeptember eleje óta azonban már zajlik az intenzív felkészülés az egyik fogás alapanyagával, a bresse-i csirkével, november végén pedig kihirdették a másik idei témát, ami rendhagyó módon egy vegán étel lesz. Decemberben frissítették a verseny szabályzatát, betiltották például a faszenes grill használatát, amely egyébként addig a magyar csapat felkészülésében is szerepet kapott – jegyezte meg a magyar séf, hozzátéve, szigorúan ütemezett felkészülési tervet építettek fel, a többi csapattól is sokat tanultak, de tudnak róla, hogy az ő munkájukból is jól felkészültek az ellenfelek.

Budaörs, 2017. január 11. Bocuse d’Or szobrocska a verseny lyoni döntőjére készülő magyar csapat sajtótájékoztatóján a budaörsi Metro Gasztroakadémián 2017. január 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budaörs, 2017. január 11.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy néhány éve még senki nem gondolta volna, hogy a magyar csapat komoly reményekkel indulhat a Bocuse d’Or világdöntőjére. Szulló Szabina másodcoach elmondta, hogy a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak majd az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, ráadásul még a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget. Hamvas Zoltán beszámolója szerint a világdöntő VIP szekciójában magyar alapanyagok és borok is bemutatkozhatnak. Elsősorban aranyszalagos magyar élelmiszereket visznek Lyonba: kiemelt szerepet kap a furmint, a mangalica és a libamáj, de nem hiányzik a magyar lekvár, méz, bárányhús és a legfontosabb magyarországi fajtákból készült csendes borok és pezsgők is kóstolhatók lesznek.