Stílus

Az erős az új csinos – kalandvágyó, bátor lányok lencsevégre kapva

Kate T. Parker fotós és anyuka. Sosem gondolta volna, hogy éppen azok a képei lesznek a legsikeresebbek, amiket két lányáról, a 9 éves Ella és 6 éves Alice mindennapi életéről készít. Hiszen ő csak azt fényképezte, amit a csajok rendszeresen csinálnak: játszanak. Fociznak, görkoriznak, pancsolnak a medencében, vagy csak bandáznak a barátaikkal. Eközben megizzadnak, piszkosnak lesznek, felhorzsolják a térdüket, de boldogok, élvezik az életet, és éppen ezért gyönyörűek is.

Parker képeiből egész kis internetes mozgalom alakult ki, Strong is the new pretty, azaz az erős az új csinos jelszóval.

A képek arra bátorították az embereket, főleg az anyákat, hogy felismerjék és elfogadják,  nem csak a rózsaszín ruhácskás, nyugodtan babázós lányok a „normálisak”.

Hanem minden gyermek, aki önmaga lehet, azzal foglalkozhat, ami őt érdekli. Ha ez a foci, akkor a foci, ha a babázás, akkor a babázás – ezzel sincsen semmi gond.

Ahogy mi sem lehetünk tökéletes szülők, úgy gyermekünk sem tökéletes – legalábbis nem úgy, ahogy mi elképzelnénk a „tökéletest”. Ha összesározta az új cipőjét, nem hajlandó masnit rakni a hajába, nem baj: ő így is gyönyörű!

Parker is ebben hisz: a szabadságban. Mindig úgy nevelte lányait, hogy ne korlátozza őket társadalmi elvárásokkal, hogy azzá válhassanak, akik valóban lenni szeretnének.

Ezek után nem volt más dolga, csak összerakni a történetüket képei segítségével.