Egészség

Torna és kozmetikus: síelés előtt mindkettő fontos

Három pontban össze tudjuk foglalni, miből áll szervezetünk felkészítése a síelésre: állóképesség, ízületek, bőrápolás. Mindenre van javaslatunk.

A világ legjobb dolgai közé soroljuk a ragyogó napsütésben elfogyasztott gőzgombócot a szikrázó hómezők között. De ez az élmény akkor a legjobb, ha eztán képesek vagyunk felcsatolni a lécünket, és saját lábon visszacsúszni a szállásig a következő jutalomfalatért. Mert a második napi lábszárfájdalom és izomláz a legkeményebb kihívások egyike.

Fotó: iStock.com/Kate_Koreneva

Fotó: iStock.com/Kate_Koreneva

Egy 2014-es felmérés szerint a sísérülések legnagyobb arányban a térdet, majd a vállat, a csípőt és a combot, majd a felsőtestet és a fejet érintik. Ezt követik a lábszár, a boka, a kéz, a nyak, a felkar és a könyök – ez persze egy egész szezon gyakoriságát jelöli az adott balesetből, ettől függetlenül mindegyik ugyanannyira tud fájdalmas lenni. Nem beszélve azokról a sérülésekről, amelyek nem igényelnek orvosi ellátást, viszont lehetetlenné teszik a síelést: az izomláz és a vízhólyagok. Aki tehát nem csak a hüttékben szeretné kipihenni a tavalyi év fáradalmait, és nem sportolt aktívan az elmúlt hónapokban, annak mindenképpen célszerű a felszerelés mellett a fizikumát is felkészítenie a síelésre.

Ahhoz, hogy ne a ratrakoló árnyékából integessünk a többieknek a hét második felében, nem árt három ponton felszívni magunkat a síeléshez képest minél korábban:

Első feladat: az állóképesség növelése

Aki nem edz rendszeresen, legalább a síút előtt néhány héttel kezdje hozzászoktatni a szervezetét az erősebb igénybevételhez. Ehhez lehet menni konditerembe, lehet otthon tornázni, vagy ha nincsenek nagy fagyok, akár ki is lehet menni kicsit görkorizni vagy nyári sípályára menni gyakorolni kicsit, ha van a közelben (az egyre jobb sípályák mellett már 20 ilyen műanyag gyakorlópálya is található Magyarországon). Arra azért figyeljünk, hogy ne az utazás előtti héten akarjunk a semmiből rekordokat dönteni. Aki már elkésett a többhetes fokozatos felkészüléssel, az egyrészt barátkozzon a két alábbi videóval, másrészt még inkább fogadja meg az ez után következő második pontot.

Az alábbi két videó komplex segítséget nyújt a felkészüléshez. Aki szeretné elkerülni a klasszikus, hirtelen megerőltetésből adódó sérüléseket, annak melegen ajánlottak:

Félórás állóképesség-fejlesztő edzés sízéshez:

Az alpesi sí olimpiai bajnoka, Lindsey Vonn 5 erősítő alapgyakorlata:

Második feladat: védjük meg az ízületeket!

Aki rendszeresen sportol, és emellett időközönként ízületi fájdalmakkal küszködik, valószínűleg már tudja, mi és hogyan válik be neki. Akit viszont ezek a problémák eddig elkerültek, az komoly kihívásokkal szembesülhet a második nap reggelén. Nevezetesen, hogy szeretne kikelni az ágyból, de nem hajlik a térde… vagy hajlik, de a pályán ránehezedni már nem tud. Ennek megelőzésére egyrészt nagyon jó az előző pontban említett sport, másrészt tapasztalataink szerint a glükózamin-szulfát, a jó krémek és jó bandázsok.

Glükózamint már hetekkel a síelés előtt elkezdhetünk szedni, ez csökkenti a sérülések esélyét. Krémekből keressünk többféle változatot is izomlazításra és fájdalomcsillapításra. Előfordulhat, hogy más krémmel gyúrjuk át a combunkat és mással enyhítjük az esetleges térdfájdalmat. Bandázst pedig mindenképpen jó minőségben, kizárólag próba után érdemes vásárolni, mert sajnos az olcsó egyméretes darabok a legtöbbször semmit nem érnek. Bandázst csak az igénybevétel alatt javasolt használni (itt tehát a síelés alatt), sportolás után azt is öblítsük ki, és tegyük a sífelszerelés mellé száradni.

Fotó: iStock.com/FamVeld

Fotó: iStock.com/FamVeld

Harmadik lépés: bőrünkről se feledkezzünk meg!

Egyrészt nőként a szépség is fontos még a havas hegytetőn is, másrészt a sípályákon ugyanolyan gyorsan rákvörösre ég az ember, mint ahogy a legfájóbb izomlázat összeszedi. Akinek van ideje még a síelés előtt kozmetikushoz menni, kérjen egy alaptisztítást mélyhidratálással. Akinek csak a fürdőszobai kezelés fér bele, az indulás előtt radírozzon, és használjon valamilyen gazdagon tápláló pakolást. Fényvédő és zsírosabb hidratálókrémekből pedig az útra is tankoljunk fel rendesen!