Otthon

Terhességmegszakítás: többnyire az anya súlyos válsághelyzetére hivatkoznak

Az esetek 97 százalékában az anya súlyos válsághelyzetére hivatkozva szakítják meg a terhességet – mondta Kisfalvi István, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakorvosa.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték a köztévé reggeli műsorában, hogy a statisztikák szerint folyamatosan csökken az abortuszok száma Magyarországon. A műsorban elhangzott: amíg 1950-ben 2 ezer legális terhességmegszakítás volt Magyarországon, addig 1969-ben már 206 ezer, majd 1990-ben 90 ezer, 2000-ben 59 ezer, 2015-ben pedig 31 ezer – tájékoztatott az MTI. Kisfalvi István elmondta: egyelőre még nincsenek meg a tavalyi év adatai, de a várakozások szerint tovább csökkent a terhességmegszakítások száma. Szólt arról is, a terhességmegszakításokat a magzati élet védelméről szóló 1992-es törvény és annak végrehajtási rendelete szabályozza, eszerint maximálisan a 12. hét 0. napjáig van erre lehetőség.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Az önrendelkezés joga alapján

A leggyakrabban, az esetek 97 százalékában azért szakíttatják meg a terhességet, mert az önrendelkezési jog alapján lehet súlyos válsághelyzetre hivatkozni – mondta, hozzátéve, ezalatt azt kell érteni, hogy az anya testi vagy lelki megrendülését, társadalmi ellehetetlenülését okozná, ha gyermeke születne. A további 3 százalék esetében azért történik abortusz, mert a terhességet bűncselekmény okozta, vagy mert az anyának az súlyos betegséget okozna, esetleg a magzat súlyos fejlődési rendellenességére derül fény.

A szakértő szólt arról is, hogy a terhesség megelőzésére a megszakított közösülés és a naptármódszer nem megbízható, ezért az óvszert javasolják, amely nemcsak a nem kívánt terhesség, de a különböző, szexuális úton terjedő betegségek ellen is véd. A szakértő a terhességmegelőzés újdonságaként említette a hormontartalmú tapaszt is.