Otthon

Napra pontosan 30 évvel ezelőtt arra ébredtünk, hogy nagyon esik a hó…

…és három napig el sem állt. Emlékszünk még 1987. január 10-re és az azt követő állapotokra?

Két napig folyamatosan esett a hó, s pár nap alatt 60-80 cm-es hótakaró borította az országot. De ami igazán megnehezítette a helyzetet, az a helyenként 60-80, sőt a Kisalföldön akár 100 km/h-es sebességű szél volt, ami hatalmas hótorlaszokat emelt, aminek következtében egyes települések teljesen elzáródtak a külvilágtól. Természetes vizeink, még a folyók nagy része is befagyott. Három megyében, Győr-Sopron (akkor még), Vas és Zala megyében teljesen megbénult a forgalom, az 1500 hókotró és hómaró nem bírta a terhelést, főleg mivel a szél visszafújta a havat a már megtisztított útszakaszokra is. Autók százai vesztegeltek az utak mellett, gyakorlatilag csak az elsőkerék-meghajtású Trabantokkal lehetett közlekedni.

Nemcsak a szánkók és a sítalpak kerültek elő ezekben a napokban, hanem a lovas szánok is, sőt a harckocsik is megjelentek az utcákon, a honvédség ugyanis így vitte a kenyeret, a tejet és a húst az elzárt települések lakóinak. Ahová pedig a tankok sem jutottak el, oda helikopterről dobálták le az élelmiszert. Magyarország infrastruktúrája összeomlott: leállt a busz- és a vonatközlekedés, teljes városok maradtak áram nélkül, bezártak a közintézmények és az iskolák. Eközben persze évszázados hidegrekordok dőltek meg országszerte.

A meteorológusuk szerint a mi klímánkon nagyjából 10 évente van egy nagyon hideg tél, ami most, úgy néz ki, be is igazolódik: látva a kinti hőmérőket. Ez kifejezetten jót tesz a mezőgazdaságnak, hiszen elpusztulnak a földben élő kártevők, így biztos, hogy tavasszal és nyáron kevesebbet kell majd permetezni.