Konyha

Mit kezdjünk a használt étolajjal?

Több mint 100 ezer tonna étolajat használunk fel, ennek azonban csak kis része landol a megfelelő gyűjtőhelyeken – olvashatjuk a NÉBIH Ételt csak okosan! oldalán.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet!

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

A vendéglátóknak kötelező a fáradt étolajat átadni egy engedéllyel rendelkező cégnek, a lakossági visszagyűjtés aránya viszont csekély, pedig a használt étolaj éppúgy veszélyes anyagnak minősül, mint az elemek, az akkumulátorok vagy a motorolajok.  A magas hőfokon kezelt olajban úgynevezett poliaromás szénhidrogének keletkeznek, amelyek közül jó néhány bizonyítottan rákkeltő. A fáradt sütőolaj azonban nemcsak az emberi szervezetre lehet káros, hanem a környezetre is. A lakosságnak is megvan a lehetősége a gyűjtésre, bár sokan nincsenek tisztában azzal, hol adhatják le ezt a hulladékot.

Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal?

A visszagyűjtött sütőolaj olyan telephelyre kerül, ahol zsírolvasztó berendezésben, zárt rendszerben dolgozzák fel. Az így keletkező anyagot a biodízel-iparág veszi fel, de kisebb mértékben a festék- és a gipszgyártásban is használható. Komáromban már működik olyan üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízelgyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak. A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással környezetbarát termék lesz.

Hol adható le a használt sütőolaj?

  • Lakossági hulladékudvar: a háztartásokban keletkező veszélyes és speciális hulladékokat veszik át korlátlanul, térítésmentesen.
  • Benzinkutak: országszerte több mint 150 kúton helyeztek ki tárolókat, melyekbe használt sütőolajat lehet önteni.
  • A társasházaknak lehetőségük van az erre szakosodott cégektől kérni egy gyűjtőedényt, amelyet megadott időközönként ürítenek.
  • Kifejezetten használt sütőzsiradék begyűjtésére és felhasználásra szakosodott cégek, akik jellemzően a vendéglátásból és közétkeztetésből gyűjtik be a nagy mennyiségben keletkezett veszélyes hulladékot.