Csillagok

A nő, aki szigonypuskával vadászik és cápákkal úszik

A hawaii Kimi Werner nem átlagos lány. Amellett, hogy szabadtüdős búvár, maga fogja vacsorára a tengeri herkentyűket szigonypuskájával, és akkor sem ijed meg, ha egy fehér cápával találkozik a víz alatt.

Úgy tűnt, ez a cápakutató expedíció kudarcba fullad. 2013-ban járunk, a Csendes-óceánon, és a tengeri ragadozókat vizsgáló csoport egyetlen példányt sem talált egész nap. Kimi úgy döntött, még úszik egyet, ezért beugrott a vízbe. Pár másodperccel később merülőtársa kezét érezte a vállán, megfordult, és meglátta azt, amire egész nap vártak: egy óriási fehér cápa közeledett feléjük. Tudta, hogy két lehetősége van: bepánikol, elkezd csapkodni és sikítozni, és ezzel garantáltan megerősíti a cápát abban, hogy prédával van dolga, vagy éppen az ellenkezőjét teszi, jelzi, hogy egy ragadozó, megfordul, és elkezd teljes erőből a cápa felé úszni. Utóbbi mellett döntött, és a cápa nem is támadott rájuk, sőt. Kimi megfogta az állat hátúszóját, és egy kicsit úszott vele. Amikor az erről készült videó napvilágot látott, Kimi az egész világon híres lett. Ő lett a lány, aki cápákon lovagol.

A post shared by Kimi Werner (@kimi_swimmy) on

A kezdetek

Kimi apukája is szigonypuskás búvár volt, a lány csak kigondolta, milyen tengeri lényt szeretne enni, és apukája lemerült, hogy hozzon neki egy friss példányt vacsorára. A jelenleg 36 éves nő viszont eleinte művésznek készült, de környezete nyomására úgy döntött, rendes munka után néz, elvégezte a szakácsiskolát, majd iskolai tanárnő lett. Bár a gyerekeket mindig arra bátorította, hogy kövessék álmaikat, saját életéből valami hiányzott. Felmondott, hogy művész és szigonypuskás búvár legyen. 24 évesen újra felfedezte apja hivatását, megtanulta a szabadtüdős merülés és a vadászat fortélyait, és még sosem volt ennyire boldog életében.

Sikerek

Nem volt könnyű megélni szabadúszóként, így úgy döntött, belevág a versenyzésbe. Közösségi finanszírozás segítségével jutott el az Egyesült Államok keleti partjára a nemzeti bajnokságra. Az Atlanti-óceán teljesen ismeretlen viszonyai ellenére első versenyét rögtön meg is nyerte, bajnok lett! Hazatérve Hawaiira hősként ünnepelték: címlapfotók, interjúk és szponzorok is megjelentek az életében. A pénz többé nem volt probléma, lelki békéje viszont veszélybe került. A versenyzés megváltoztatta a merüléshez való viszonyát. A halakban pontszámokat látott, és úgy érezte, már nem az az ösztönös szenvedély hajtja, amiért elkezdte az egészet. Hónapokig őrlődött, mit tegyen, hiszen félt, megélhetése kerül veszélybe, ha abbahagyja a versenyzést.

A post shared by Kimi Werner (@kimi_swimmy) on

A nagy váltás

Végül szívére hallgatott, és úgy döntött, visszatalál a vadászat ősi és szent mesterségéhez. A versenyzést abbahagyta, és szerencsére szponzorai sem pártoltak el tőle, így folytathatja szenvedélyét hiteles formában. Azóta Kimi bejárta a világot, hogy felfedezze, hogy élnek együtt a tengerrel az egyes népek: hogyan halásznak, majd hogyan dolgozzák fel a halakat, hogyan készítik el őket? Bár elsőre bizarrnak, mi több, embertelennek tűnik a szigonypuskás vadászat, Kimi máshogy látja a helyzetet. Szerinte aki húst eszik, az állatot öl, csak pénzt ad azért, hogy valaki elvégezze helyette a piszkos munkát. Ráadásul a boltban vásárolt csomagolt húst sokkal kevésbé tiszteljük, mint azt, amit saját kezünkkel fogtunk. Ő csak olyan halat fog meg, amit garantáltan el fog fogyasztani, és figyel rá, hogy az állat egyetlen morzsája se menjen kárba. Igyekszik a vadászatot is a leghumánusabb módon intézni.
A víz alatt teljes tudatosság és tiszta elme szükséges, hiszen folyamatosan készenlétben kell állnunk, és ha szükséges, villámgyorsan kell cselekednünk. Ezt nem lehet úgy, hogy a fejünkben ezerféle gondolatok kergetik egymást. A fenntartható világ alapja a környezettel való együttélés, harmónia, ehhez pedig alapvető kötelességünk, hogy megismerjük a körülöttünk élő növényeket, állatokat, azaz magát a természetet. Kimi azóta ezt hirdeti, előadásokat tart, és művészetén keresztül is ezt igyekszik kifejezni.
A témával Hétköznapi állatságok címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása 17:10-től. Vendégeink lesznek Horkai Zoltán, Máté Bence és Both Zoltán, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.
A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.