Egészség

7 alkalom, amikor inkább ne szőrtelenítsük az intim testrészünket

Minden nőnek megvan a kedvenc eljárása, ahogyan a nem kívánt szőrszálakat eltávolítja a különböző testrészeiről. Abban is megegyezhetünk, hogy az összes közül a borotválkozás a legegyszerűbb, leggyorsabb, legolcsóbb. Rákészülünk, betervezzük, mégis vannak olyan alkalmak, amikor inkább mellőzni kellene.

Ezek az alkalmak pedig azért nem ajánlottak, mert nem biztos, hogy egészséges olyankor szőrteleníteni, borotválkozni. Főleg, ha az intim testrészünkről van szó. És hogy mikor?

1. Fertőzés esetén

Ha bármilyen fertőzésünk van, legyen az bakteriális vagy gombás, jobb, ha megvárjuk, amíg elmúlik, és csak utána szőrtelenítünk. Továbbterjedhet vagy rosszabbra fordulhat. Különösen az intim testrészek borotválása esetén – figyelmeztetnek a szakemberek.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

2. Közvetlenül szex előtt

A szakemberek javaslata szerint az intim együttlét előtt egy-két nappal érdemes elvégezni, persze világos, hogy nem mindig lehet ennyire előre tervezni. Merthogy a szőrtelenítés után a bőrünk érzékenyebb, sérülékenyebb, hajlamosabb lehet a különféle fertőzésekre, a megfelelő óvintézkedések nélkül különösen.

3. Ha sok benőtt szőrszálunk van

A borotválkozás egyik hátulütője, hogy a szőrszálak hajlamosabbak arra, hogy benőjenek a bőrünk alá. Ha fokozottan észleljük ezt a jelenséget, ajánlott egy kis szünetet tartani a szakemberek szerint.

4. Menstruáció alatt

A havi menzesz ideje alatt a bőrünk egyébként is érzékenyebb lehet. Ha nem tampont használunk, hanem intimbetétet, akkor az első napokban valószínűleg nem szívesen bíbelődünk a szőrtelenítéssel. Ha pedig közvetlenül a menstruáció előtt borotválkozunk, megint csak esélyt adunk a fertőzéseknek. Várjuk meg inkább, amíg enyhül a vérzés!

5. Szaunázás előtt

Az izzadság ugyanis szintén táptalajt adhat a különféle baktériumoknak vagy más fertőzéseknek. Vagyis inkább ne a szaunázás előtt szőrtelenítsünk!

6. Edzés előtt

Ahogyan az előző pontban írtuk, az izzadás nem tesz jót a frissen borotvált bőrnek. Vagyis edzés előtt sem tanácsos a szőrtelenítés.

7. Genitális szemölcs esetén

Amíg a bőrgyógyász nem kezelte, vagy nem ellenzi, addig mindenképp kerüljük a borotválást, szőrtelenítést, ha külső genitális szemölcsünk van. Ebben az esetben mindenképp kérjük ki az orvos véleményét, nehogy tovább fertőzzön vagy elterjedjen!