Egészség

Használjuk ki a megvilágosodás másodperceit, avagy így váltsunk életmódot!

Van az a pont. Minden nő tudja, hogy előbb-utóbb eljön. Nem feltétlenül akkor, amikor szeretnénk, vagy amikor a legnagyobb szükségünk van rá, sőt általában később, ám amikor megérkezik, felfordul a világ körülöttünk: olyan, mintha felkapcsolnák a villanyt, hirtelen fény gyúl az agyunkban, és attól a ponttól kezdve mindent tisztán látunk.

Persze sem az időt, sem a helyszínt nem lehet előre megjósolni: lehet az egy próbafülke, az uszoda öltözője, a parkoló, egy kósza tükör, melyre nem számítunk, vagy egy váratlan és akár ártatlan félmondat is: huh, de jól nézel ki, már végre nem vagy olyan sovány. NEM? Mi az, hogy nem vagyok már sovány?

Engem legutóbb egy próbafülkében ért a nagy sokk: nem tudtam összegombolni egy szoknyát, ami akkora méret volt, amibe még pont bele kellett volna férjek. Nagyon kiborultam. Álltam, néztem magamat abban a ronda tükörben, és rájöttem, hogy elképesztően kövér vagyok, s ez borzasztóan zavar. Leráncigáltam magamról, felöltöztem, odamentem a pénztárhoz, és kifizettem. Elmentem a piacra, vettem egy kosárnyi zöldséget, pár joghurtot, és nekiálltam a diétának. Őszintén szólva nem tudom, mi történt akkor és ott velem, valami elkezdődött, s addig nem nyugodtam, míg újra el nem értem a versenysúlyomat.

Fotó: iStock.com/AntGor

Fotó: iStock.com/AntGor

De mit rontottam el?

Hát rengeteg mindent. Először is nagyszerű dolog meglovagolni ezeket a ritka pillanatokat, jó kihasználni azt a bizonyos kattanást, ám feltétlenül okosan kellett volna végrehajtani az életmódváltást. Egy bizonyos korig elmegy, hogy sanyargatjuk magunkat hetekig és éhezünk, ám munka, gyerekek, férj és háztartás mellett, amikor erőre van szükségünk ahhoz, hogy végig tudjunk csinálni minden egyes napot, ez már nem megy. Sokkal hamarabb fel fogjuk adni, egészen egyszerűen azért, mert az életmódváltást simán elsodorják a hétköznapok.

Ha tényleg elhatározzuk, hogy lefogyunk, és tartósan úgy is szeretnénk maradni, és még az egészségünkre is szükségünk van, feltétlenül kérjük ki egy szakember segítségét. Választhatunk a dietetikus és a személyi edző között, biztos, hogy mindkettő segíteni fog, hiszen legtöbben közülük ma már komoly, képzett szakemberek. Kérdésünkre azt fogják válaszolni, az étrend és a rendszeres sport kéz a kézben jár, egyik sem működik a másik nélkül, legfeljebb az arányokban lehet némi eltérés. De nem ússzuk meg a sportot, szükségünk van rá, nem formálódunk, egészen egyszerűen elfogyunk, ami nem túl szép látvány.

Fotó: iStock.com/DGLimages

Fotó: iStock.com/DGLimages

Mi ebben a nehéz?

Legnehezebb aztán nem leengedni, nem megtörni, nem sütizni, és nem elengedni, amit eddig elértünk. Az életmódváltás ugyanis nem könnyű, már csak azért sem, mert őrült szervezést igényel: előre kell gondolkodni, összeállítani akár egy hétre előre, mit fogunk enni napi ötször! Előre be kell tehát vásárolni, hazacipekedni, felvágni, párolni, megsütni, lefagyasztani, kiolvasztani, korán kelni, csomagolni, kiszámolni, hozzáadni és kivonni, emellett pedig még hetente háromszor, na jó, kétszer időt szakítani egy óra sportra. Ami ugye csak nettó egy óra, valójában inkább kettő és fél utazással, öltözéssel, vetkőzéssel együtt.

Beláthatjuk tehát, hogy a kemény munka az életmódváltás, és még az edzés és a (nem)evés lesz a legkönnyebb benne. Mindazonáltal megéri, mivel fantasztikus érzés, s ezt mindenki tudja, aki csinálja már.

A témával Énkép, testkép, világkép címmel és sztárvendégekkel jelentkezik a Ridikül ma is 17 óra 10 perckor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Miló Viki, Kiss Virág és Szentpéteri Eszter, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.