Siker

Ettől az öt egyszerű szokástól lesz sikeresebb ez az év

Az új év új lehetőségeket is tartogat, legalábbis nagyon hiszünk benne. Íme néhány hatékony tipp, hogyan legyen 2017 sokkal sikeresebb, mint az elődje volt!

Ideje átgondolni a szokásainkat, rendszerezni a gondolatainkat. Kezdjünk új lappal mindent, vagy legalábbis vezessünk be néhány új, hasznos tevékenységet, ami rutinná válhat a mindennapjainkban.

1. Vezessünk be reggeli szokásokat!

Kevesen tudják, de csak akkor válik valami valódi szokássá, ha azt 30 napig csináljuk. Azon például senki sem lepődik meg, hogy reggel ébredés után a fürdőszobába vesszük az irányt. Ezek a szokások hónapok, de inkább évek alatt alakultak ki. Ha valóban hatékony évet szeretnénk, akkor ideje, hogy bevezessünk a reggeleinkbe némi mozgást is. Nem az életmódváltás vagy egy újabb fogyókúrás trend miatt, hanem mert ez egyrészt segít abban, hogy jobban megismerjük önmagunkat, és rájöjjünk arra, hogy nem a tudatunk irányít minket, hanem mi irányítjuk a tudatunkat. Ha sikerül valamit szokássá kovácsolni, az valódi sikerélmény! Növekedhet a produktivitásunk, és azt vesszük észre, hogy sokkal könnyebben elérjük a céljainkat. Keljünk valamivel korábban, és menjünk el futni, vagy ha nincs kedvünk hajnalban a hidegben kocogni, akkor mozogjunk 30 percet a nappaliban. Egyrészt köztudott, hogy az igazán sikeres emberek korán kelnek, másrészt ez energizálja az agy működését is.

Fotó: iStock.com/DeanDrobot

Fotó: iStock.com/DeanDrobot

2. Óvatosan a multi-taskinggel!

A két kezemen nem tudnám megszámolni, hányszor hallottam okos emberektől, hogy mennyire hasznos az, ha egyszerre több dologgal is foglalkozunk. Állították, hogy ez a siker kulcsa, és a mai világban ez már követelmény. Bevallom, én sosem hittem ebben. Hogy végezhetném jobban a teendőimet, ha semminek sem szentelek valódi figyelmet, mindent csak félig csinálok meg? Merthogy ez a helyzet, és ezt szerencsére egyre többen felismerik. Zavaros világban élünk, és hatalmas tévhit az, hogy a produktivitás titka a multi-tasking. Ha lehet, a figyelmünket mindig csak egyvalamire összpontosítsuk. Hogy ez hogyan lehetséges? Ha például egy egyszerű munkanapról van szó, akkor gondoljuk át a teendőinket, akár listát is írhatunk. Majd döntsük el, hogy melyik a legfontosabb, állítsunk fel egy prioritási sorrendet, és ennek megfelelően lássunk hozzá a teendőinkhez. Hasznosabb, ha egyszerre egy dologgal foglalkozunk, így a hibázási lehetőség is sokkal kisebb. Ha számítógép előtt dolgozunk, akkor tegyük félre a telefonunkat. Csak akkor nyúljunk hozzá, ha hív valaki, hiszen az nem egészséges, ha a gépen az e-maileket intézzük, közben a telefonon a közösségi médiát böngésszük. Sőt, a számítógépünkön is csak szigorúan azok az oldalak legyenek megnyitva, melyeket adott időszakban használunk. Ha egy-egy feladattal elkészültünk, akkor azt ki is pipálhatjuk a listán, így legalább vizuális megerősítést kapunk a tekintetben, hogy tevékenyen telik a napunk. Szintén idetartozik az is, hogy ne akarjuk mindenki munkáját elvégezni. A munkatársunk segítséget kér? Rendben, természetesen segítünk, ha tudunk, de szigorúan csak akkor, ha az adott feladatunkkal mi már végeztünk. A félbehagyott munkát sokkal nehezebb később folytatni.

3. Negyed óra pihenést naponta többször!

Azt már mindenki tapasztalhatta, hogy reggel még friss és kevéssé leterhelt az agyunk, jobban tudunk dolgozni. De ez a lelkesedés idővel lelohad, és úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk bármire is koncentrálni. Nem véletlen, hogy egyre több nagyvállalat alakít ki rekreációs szobákat, ahová a dolgozók elvonulhatnak pihenni, beszélgetni, esetleg videojátékozni. Sajnálatos módon nagyon kevesen dolgozunk ilyen helyeken, de ez nem jelenti azt, hogy ne töltődhetnénk mi is fel valahogyan napközben, ezáltal növelve a hatékonyságunkat. Különböző vizsgálatok bebizonyították, hogy az agynak kétórányi aktív munka után szüksége van legalább 15 percnyi pihenésre. Persze sok helyen még ez is nagy luxusnak számít, de figyeljünk oda arra, hogy időnként feltöltődjünk. Álljunk fel egy csésze kávéért, vagy kétóránként tartsunk toalettszünetet. Ha van rá lehetőségünk, akkor néhány percre menjünk ki a levegőre, vagy egyszerűen csak szellőztessük ki az irodát. A lényeg, hogy kétórányi aktív munka után foglalkozzon valami mással az agyunk. Ezáltal feltöltődik, és a következő feladatot is könnyedén végre tudjuk hajtani.

4. Engedjük el azt, ami szükségtelen!

Nem akkor leszünk a hónap dolgozói, ha mindenben részt veszünk és mindent elvállalunk. Minél többfelé szakadunk, annál nagyobb az esélye a bukásnak. Valószínűleg nem kell minden meetingen részt vennünk, nem kell minden részleget a kreatív ötleteinkkel támogatni, és a céges bulik szervezése sem létszükséglet számunkra. Szelektáljunk! Persze vannak olyan feladatok, melyeket szívesen végzünk – mondhatni kikapcsolódásként tekintünk rájuk –, azokat nyugodtan elvállalhatjuk, de ne vegyünk a vállunkra túlzott és szükségtelen terheket sem a munkában, sem a magánéletben.

Fotó: iStock.com/Julia_Sudnitskaya

Fotó: iStock.com/Julia_Sudnitskaya

5. Keressünk motivációt!

Folyamatosan fürkésszük a lehetőségeket, járjunk nyitott szemmel, mert sosem tudhatjuk, mikor találkozunk valami olyannal, ami valódi motivációt jelenthet számunkra. Ezekből nem csak egy jár minden embernek. Más motivációink vannak a munkában, és mások a magánéletben. Ha előléptetésre vágyunk? Rendben, de akkor se felejtsük el, hogy sokkal több esélyünk van megkapni az áhított pozíciót akkor, ha a korábban említett szabályokat betartjuk, és nem vállaljuk túl magunkat. Egy hatékony munkatársat többre értékelnek, mint egy robotot!