Te + Én

Mi viszi át a szerelmet akár a tengeren is túlra?

A párkapcsolat, a szerelem akkor is sok gonddal, lemondással és kompromisszummal járhat, ha együtt élünk a partnerünkkel, egy lakásban, egy szobában. De mi van akkor, ha országok, tengerek vagy óceánok választanak el bennünket egymástól? Vajon ki, illetve mi viszi el a szerelmet a másikhoz?

Sokan döntenek úgy, hogy akarva-akaratlanul külföldre költöznek, mert a munka megkívánja, mert világot akarunk látni vagy szerencsét próbálni. Az egyébként is nehéz döntést a párkapcsolat csak még nehezebbé teszi. Ha a partnerünk azt mondja, csapot-papot hátrahagyva követ bennünket, jön velünk, és kéz a kézben külföldön folytatjuk tovább együtt, az is nagy döntés, nagy felelősség mindkét fél számára. De mi történik akkor, ha úgy döntenek a szerelmesek, hogy egy időre egymástól fizikailag eltávolodva folytatják tovább?

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

„Nehéz döntés volt, amikor András elhatározta, hogy Angliába költözik. Olyan munkát szeretett volna, amivel több pénzt tud keresni, mint itthon, ezért egy London melletti kisvárosba költözött, és az ottani étteremben kezdett el dolgozni szakácsként. Én pedig itthon maradtam, asszisztensként dolgoztam tovább egy vidéki kisvárosban” – mesélte a 31 éves Renáta. Két évig éltek a párjával távkapcsolatban. „Nehéz volt a kapcsolatot, a szerelmet fenntartani, még ha Anglia nicns is olyan messze. Naponta skype-oltunk, minden napot így fejeztünk be, még akkor is, ha András éjfélre ért haza. Lehet, hogy csak köszöntünk egymásnak, de a napi kontakt mindenképp megvolt. Sokszor az is előfordult, hogy együtt aludtunk el, nyitott laptoppal néztük a másikat a kamerán keresztül, ahogy szuszog, ahogy álmodik” – árulta el Reni.

Később kapcsolatuk eljutott arra a szintre, hogy a lány úgy döntött, követi a szerelmét, és Angliába költözött. Egy évvel később mégis hazajött, akkor azonban szakítottak is. „Nem éreztem jól magam, nem találtam a helyem a szigetországban. Viszont nem akartam újrakezdeni a távkapcsolatot sem. Belefáradtam. Nem mintha nem bíztunk volna egymásban, nem is csaltuk meg egymást, egyszerűen csak úgy gondoltuk, hogy mivel másképp, máshol képzeljük el a jövőnket, nincs értelme tovább folytatni” – magyarázta. András ugyanis egyelőre nem akart hazaköltözni, Renáta pedig nem szeretett volna még éveket várni a férfira.

Fotó: iStock.com/AndreyCherkasov

Fotó: iStock.com/AndreyCherkasov

Kitti és Ádám kapcsolata másképp alakult. Már a megismerkedésük pillanatában megmondta a lánynak a fiú, hogy három hónap múlva a tengerentúlra költözik. „Munka miatt helyezték az USA-ba. Arra gondoltam, miért ne vágjak bele, ha csak három hónapig is tart az egész – emlékezett vissza a 34 éves lány. – Végül egymásba szerettünk. Mikor Ádám az óceán másik partjára költözött, végtelenül szomorú voltam. Mindennap vártam, hogy hazaérjek. Az időeltolódás miatt az e-mail lett a fő kommunikációs eszközünk, de hetente kétszer-háromszor összehoztunk egy skype-beszélgetést is. Nagyon nehéz volt” – folytatta.

Elmesélte, hogy fél év után Ádám munkája ismét költözéssel járt, csakhogy most éppen haza, Kittihez. „Egy nap csak úgy besétált a munkahelyemre egy csokor virággal, és közölte, hogy visszaköltözött. Elsírtam magam a boldogságtól!” – mosolygott. A két évvel ezelőtti „újraegyesülés” óta a fiatalok már össze is költöztek, és boldogan élnek itthon, Budapesten. Szerelmük kiállta a távolság próbáját, pedig egyikük sem adott nagy esélyt annak idején a kapcsolatuknak.