Csillagok

Megtanulnál végre franciául vagy zenét tanulnál? Az „okosalvás” segíthet!

Biztosan sokunkkal fordult elő, hogy egy nehéz vizsga előtti este a könyvet babonából betettük párnánk alá, hátha az éjszaka a fejünkbe bújik belőle egy kis tudás. Persze nagyok voltunk már, hogy higgyünk a varázslatokban, de azért hátha…

Kiderült, hogy részben igazunk volt! Valóban lehetséges alvás közben tanulni, még ha nem is a fent említett módszerrel, hanem okosan! Az okosalvás alatti tanulás fő eszköze pedig a hang.

Fotó: iStock.com/mucella

Fotó: iStock.com/mucella

Omlette du fromage

Emlékszünk a Dexter laboratóriuma című rajzfilmre? Van benne egy epizód, amikor Dexter franciául szeretne tanulni, és egy egész éjszakán keresztül az „omlette du fromage”, azaz a sajtos omlett kifejezést hallgatja. Reggelre nem is tud mást mondani, mint ezt, a csajok pedig bolondulnak a szexi franciájáért. Kiderült, hogy a mesének több valóságalapja van, mint gondoltuk volna: hollandul tanuló németeket osztottak több csoportra: az egyik csoport alvás közben, a másik éber tevékenység közben hallgatott alap holland szavakat, a harmadik csoport pedig nem hallgatott ilyen felvételt. A teszt során vajon kik voltak képesek legjobban felismerni és lefordítani a szavakat? Igen, az alvós csoport!

Álomszuszék gitárhősök

Muzsikuspalánták, zenélni vágyók, figyelem! Nem kell éjszakába nyúlóan gyakorolni a hangszeren, alvás közben is elmélyülhetnek képességeink, legalábbis egy kutatás szerint. A vizsgálati személyeknek megtanítottak egy gitárdalt eljátszani a népszerű „Guitar Hero” nevű játékból tanult technikával, ami körülbelül azt jelenti, hogy a megfelelő időben, adott időtartamban kell a megfelelő gombokat nyomogatni a hangszeren. Miután elsajátították a dallamot, aludtak egyet. Az egyik csoportnak eközben többször lejátszották az imént megtanult darabot, anélkül hogy a csoport tagjai tudtak volna róla, vagy ébredés után emlékeztek volna erre. Amikor ismét el kellett játszaniuk a dalt, ennek a dallamot hallott csoportnak sokkal jobban sikerült, mint azoknak, akiket hagytak csendben aludni!

Féltve őrzött emlékeink

A tudósok szerint az agyunk minden történést azonnal felcímkéz, így választja el egymástól a lényeges és lényegtelen dolgokat. Az előbbieket hamar átpakolja a hosszú távú memóriába, míg az utóbbiakat felülírják az új emléknyomok. Egy kutatás során a vizsgálati személyeknek egy képernyőn különböző tárgyakat kellett elhelyezniük. Mindegyik tárgy elhelyezésekor hallottak egy egyedi hangot: például a macskánál nyávogást, csengőnél csengetést. Majd aludni tértek. Alvás közben a személyek egyik felének bizonyos hangokat lejátszottak, míg a másik felével nem tettek ilyet. Az első csoport, aki a hangokat tudattalanul hallotta, ébredés után könnyebben elő tudta hívni, hogy a lejátszott hangokhoz halló tárgyakat hova helyezte a képernyőn.

Fotó: iStock.com/Kuzmichstudio

Fotó: iStock.com/Kuzmichstudio

De miért?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik velünk alvás közben, ami segíti a hangok megmaradását. Hókuszpókuszról szó sincs! A felelős a lassú hullámú alvási szakasz (slow wave sleep – SWS), ami a nem-REM, a mély alvás három alvási szakaszából az egyik. Amikor ebben a fázisban vannak az agyhullámok, akkor történik az események emlékké válása, konszolidációja a prefrontális kéregbe – egyszerűen mondva ekkor vésődnek be az emlékek. Ha ezt a szakaszt megsegítjük egy alvás közben is, bár tudattalanul, de észlelhető ingerrel, például hangokkal (de a szaglás is működik ilyenkor, csak ezzel persze nehezebb dolgozni), akkor segíthetjük a számunkra fontos emlékek elraktározódását.

Csodálatos az emberi agy, nem igaz?