Egészség

Fagyban kezdjük el a bikinialak építését, ne májusban!

Extrém hideg napokat élünk át, a nyár még nagyon messzinek tűnik. Pedig hamarabb beköszönt a jó idő, mint gondolnánk. Nem beszélve a nyárról, a strandolás vagy a nyaralás szervezéséről. És könnyen belátható, hogy egy héttel a kánikulai programok előtt már késő és szinte felesleges belefogni bármilyen diétába vagy edzésbe. Vagyis felkészülni, vigyázz… indulhat a tudatos és átgondolt diéta és sport!

A hidegebb hetek és hónapok beköszöntével egyre kevesebb kedvünk volt/van kimozdulni otthonról, úszódresszt húzni, és leúszni azt a négy, öt vagy tíz távot, amit korábban heti rendszerességgel megtettünk, a futásról, bringázásról nem is beszélve. A kinti sportokat a fagyban el is felejthetjük, a mínuszok nem tesznek jót az ízületeknek (sem), nem beszélve az izzadás miatti meghűlés kockázatáról. A konditermek, sportközpontok ajtaja ilyenkor is nyitva, a diéta pedig nincs hőmérséklethez kötve. Igaz, a nagy hidegben jobban esik tartalmas ételeket enni, valószínűleg a szervezetünk ezzel (is) védekezik a kinti idővel szemben.

Fotó: iStock.com/Slava_Vladzimirskaya

Fotó: iStock.com/Slava_Vladzimirskaya

Mégis ideje már januárban elkezdeni azon gondolkozni, hogy a tavaszra, nyárra milyen alakot szeretnénk, hogy ne kelljen behúzott hassal, a fenekünket takargatva osonni a napágyak és napernyők között, hanem büszkén és magabiztosan vonulhassunk végig a medence- vagy vízparton.

Egészséges étrend, életmódváltás

Kezdhetjük azzal, hogy megváltoztatjuk az étrendünket. A karácsonyi nagy evések-ivások ideje lejárt. Gondoljuk végig, hogy a korábbi tapasztalataink szerint mik azok az ételek, amiket szívesen eszünk, könnyen elkészíthetők, táplálóak és egészségesek. Az étrendünk legyen változatos, viszont felejtsük el a töméntelen cukrot és szénhidrátot, hanyagoljuk a krumplit, iktassuk ki a gondolatainkból a szalonnát. Vásároljunk zöldségeket, gyümölcsöket, barna rizst és fehérjeforrásokat, sovány húsokat, halat, minden olyasmit, amiben megtalálhatóak azok a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, amikre a szervezetünknek szüksége van, és ezek felhasználásával főzzünk magunknak nap mint nap. Még ha csábító is egy tiramisu vagy krémes, mondjunk rá nemet, mert egyetlen elcsábulás elindíthat bennünket a lejtőn, a kívánt alakot a legtöbbünk sajnos csak lemondással érheti el. Ha szerencsénk van – és miért ne lenne? –, akkor egy idő után könnyedén nemet tudunk mondani a bikinialak ellenségeinek, és szívesen esszük a salátákat, grillezett zöldségeket és húsokat.

Fotó: iStock.com/Vladmax

Fotó: iStock.com/Vladmax

Sport, sport, sport

A másik fontos lépés, hogy ha szünetet is tartottunk a tél miatt, lassan kezdhetünk megbarátkozni a gondolattal, hogy ismét felhúzzuk a futócipőnket vagy leporoljuk a súlyzókat. Alakítsunk ki egy edzéstervet, legyen benne kardió rész, és persze az erősítésről és nyújtásról se feledkezzünk meg. Egyelőre csak futópadon tervezzük a futást, vagy szerezzünk be egy szobabiciklit, a hasizom- vagy fenékgyakorlatokat viszont a nappali szőnyegén is elvégezhetjük. Esetleg egy szakember véleményét, segítségét is kikérhetjük mind az étrend, mind az edzés szempontjából. A lényeg, hogy tényleg idejében kezdjünk neki, hogy szépen lassan leadjuk a nem kívánt felesleget és úgy alakítsuk a testünket, hogy az a szervezetünknek is jólessen. Ne egy drasztikus fogyókúrától várjunk csodát, hanem tudatosan és átgondoltan készüljünk a lassan, de biztosan közeledő strandszezonra.