Konyha

A rántott hús ezer arca

A rántott húst valójában mindenki szereti, s a legtöbb családban még ma is a vasárnapi vagy ünnepi ebédek elengedhetetlen kelléke. De mit tegyünk, ha egyesek a családban már kezdik unni? Hát dobjuk fel! Mutatjuk, miképp.

Bunda, bunda, bunda

Legegyszerűbb, ha a paníron csavarunk egyet, érdemes mindig a zsemlemorzsába tenni az extra finomságokat: szezámmagot, sajtot, főleg parmezánt, tökmagot, a durvára vágott diótól pedig nemcsak különleges ízt kap, de egy kis extra ropogósságot is. Ám le is cserélhetjük a zsemlemorzsát, mondjuk nem édes kukoricapehelyre, zabpehelyre vagy éppen összezúzott tortillacsipszre. Az angolok gyakran el is hagyják a lisztet és a tojást, s csupán olvasztott vajba és morzsába forgatják meg a hússzeleteket.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Sütni?

Felejtsük el olykor a bő zsiradékot, s olaj helyett használjunk egy kevés kókuszzsírt, vagy egészen egyszerűen kenjük meg egy ecset segítségével vékonyan olívaolajjal, és tegyük be a sütőbe, ott is tökéletesen átsül majd, mégis kevésbé lesz tocsogós és egészségtelen.

Milyen húst?

A hagyományos csirkemellen és karajon kívül kísérletezzünk olykor másfajta húsokkal is, például borjúval, hisz ez az igazi, autentikus bécsi szelet. Egyes éttermekben pizza nagyságú borjúszeleteket tálalnak fel, amit egy gerezd citrommal meglocsolva, szigorúan köret nélkül illik fogyasztani.

Göngyöljünk!

Mindig nagyon izgalmas különféle zöldségeket, sajtokat, göngyölni a húsokba, és úgy kirántani. A cordon bleu-ben sajt és sonka van, a kijevi csirkemellben zöldfűszeres vaj. De tehetünk bele gombát, különböző markáns sajtokat.