Egészség

A legegyszerűbb és legegészségesebb diéta, ráadásul nem is drága

Nem kell bonyolult és költséges diétákat követni ahhoz, hogy hasonlóan egészséges és hatékony táplálkozási szokásokat vezessünk be az életünkbe, mint a legismertebb hollywoodi sztárok.

Demi Moore, Natalie Portman, Gwyneth Paltrow, Madonna, Venus Williams vagy éppen Woody Harrelson. Mi a közös bennük? Mindannyian rajonganak a nyers ételekért. Tisztában vannak azokkal az előnyökkel, amiket a nyers zöldségek és gyümölcsök kínálhatnak, és nem árt, ha mi is alaposabban megismerkedünk a témával.
Manapság mindent főzünk, párolunk, sütünk, vagyis mindent hőkezelünk, pedig nem ez a természetes. A földön mi vagyunk az egyetlenek, akik nem természetes formájában fogyasztják az ételeket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nyers húson kell élnünk, de nem feledkezhetünk meg a nyers zöldségek és gyümölcsök áldásos hatásairól sem. A főzés nélküli ételekben érintetlenek maradnak a vitaminok és az emésztőenzimek. Ez utóbbiak segítik az emésztés beindulását, hiszen egy ideig nem pusztulnak el a gyomorban. Továbbá a bennük található mikroorganizmusok segítik az immunrendszerünk megfelelő működését. Ezenkívül a nyers zöldségek és gyümölcsök ún. bázikus hatást fejtenek ki a testünkön belül, azaz eltávolítják a savas salakanyagokat. A különböző konyhai műveletek hatására csökkenhet az ételek tápanyagértéke, így ez is egy érv amellett, hogy minél több nyers ételt iktassunk be az étrendünkbe.

Fotó: iStock.com/Olha_Afanasieva

Fotó: iStock.com/Olha_Afanasieva

Legyen színes a tányérunk!

Azt már régóta tudjuk, hogy minél több szín van a tányérunkon, annál táplálóbb minden egyes étkezés. Azok a gyümölcsök és zöldségek, melyek élénk pigmentekkel rendelkeznek, antioxidánsokban is gazdagok. Ezek egyrészt lassítják az öregedési folyamatot, másrészt megelőzhetnek bizonyos degeneratív folyamatokat. A zöldségekben található szín- és ízanyagokat gyűjtőnéven flavonoidoknak hívjuk. Kevesen tudják, de ezek erősítik az immunrendszerünket, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van, emellett tartósítják és hatásosabbá teszik a különböző vitaminokat. Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy a színek nemcsak esztétikai okokból előnyösek, de az egészségünknek is jót tesznek a színes ételekben rejlő tápanyagok.

Aki sok húst eszik, az savasodik

Kevesen tudják, de a különböző húsok savasítanak, így fontos, hogy akik sok húsfélét fogyasztanak, azok ellensúlyozzák ezt lúgosító hatású élelmiszerekkel. Ennek érdekében fontos, hogy minél több sötétzöld színű levelet és termést fogyasszunk. Mivel a bennük található vitaminok és nyomelemek főzés vagy párolás hatására megsemmisülnek, így fontos, hogy ezeket nyersen fogyasszuk. Sőt, ha igazán hatékonyak szeretnénk lenni, akkor érdemes turmixot készíteni a zöldekből, hiszen így sokkal hamarabb eljutnak a hasznos anyagok a sejtekhez. A csodaturmixunkhoz használhatunk salátát, zellert, spenótot, káposztát, és adhatunk hozzá karalábélevelet, cukkinit és uborkát is.

Fotó: iStock.com/warrengoldswain

Fotó: iStock.com/warrengoldswain

Édes zöldturmixok az ízekkel ismerkedőknek

1. változat:
1 banán
1 körte
2 bögre bébispenót
1 kávéskanál friss reszelt gyömbér
2,5 dl víz
friss citromlé ízlés szerint (max. fél citromból)
Először a gyümölcsöket és a spenótot turmixoljuk össze, utána fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet. Akinek nem elég édes, kevés mézet is tehet bele.

 Igazi színkavalkád – Fotó: iStock.com/Anikaart

Igazi színkavalkád – Fotó: iStock.com/Anikaart

2. változat:
1 banán (ez számít egy adagnak)
1 adag friss egzotikus gyümölcs (ananász, mangó, kivi, narancs)
2 bögre madársaláta
2 dl víz
méz igény szerint
Ebben a turmixban a gyümölcsök aránya azonos legyen, citromlé pedig nem szükséges, mert a déligyümölcsök savasabbak.