Egészség

Tudatos étkezéssel a karcsúbb, egészségesebb testért, elégedettebb életért

A tudatos jelenlét, azaz a mindfulness életünk minden területén alkalmazható, így az étkezés terén is.

Modern életünkben az étkezés elvesztette rituális jellegét. Nincs igazán tápláló funkciója, sem közösségépítő – inkább csak egy szükséges rossz, egy kipipálandó teendő a listánkon. Rohanás közben bekapunk pár falatot, és sokszor csak hétvégén jut arra időnk, hogy főzzünk, hogy valami tényleg finomat és táplálót együnk. Elvesztegetett időnek érezzük az étkezést. Mikor volt utoljára, hogy telefonnyomkodás vagy tévénézés nélkül ettük végig a vacsorát?

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Ha nem vagyunk jelen fejben az étkezésnél, akkor hajlamosak vagyunk sokkal egészségtelenebb dolgokat enni, ráadásul sokkal többet eszünk meg, mint amire szükségünk lenne. A mindful étkezés segítségével viszont kitörhetünk az ördögi körből, és odafigyeléssel, tudatos cselekvéssel nemcsak egészségesebbek, de karcsúbbak is lehetünk.

Gondoljuk végig a következő kérdéseket a heti étkezéseink alapján:

  • Miért eszünk?
  • Mikor eszünk?
  • Mit eszünk?
  • Hogyan eszünk?
  • Mennyit eszünk?
  • Hol eszünk?

Ezeket átgondolva sok rossz beidegződésünkre, szokásunkra rájöhetünk, amin érdemes lenne javítani.

Tudatosságunkat úgy tudjuk növelni, ha megadjuk a módját az étkezésnek. Először is asztalnál eszünk, ülve, szép tányérból, rendes evőeszközökkel. Evés közben távol tartjuk magunkat a kütyüktől, és minden egyéb tevékenységtől, csak az ételre koncentrálunk. Ízleljük meg, mit eszünk, de tényleg próbáljuk meg felismerni, elválasztani egymástól az ízeket! Ne ítélkezzünk, ne annyiból álljon az érzékelés, hogy finom vagy sem, hanem vizsgáljuk meg, hogy édes-e, vagy sós. Ezek keveréke? Van egy kis füstös íze? Milyen a hőmérséklete, állaga? Milyen, amikor a fogunkkal szétroppantjuk vagy szétnyomjuk a falatot? És mikor lenyeljük, meddig érezzük, hogy a szánkban van?

Ezeket a gyakorlatokat egyedül is kipróbálhatjuk, de egy közös étkezés alkalmával nagyon szórakoztató tud lenni! Egy családi játékot is szervezhetünk az ízérzékelés köré, így gyermekünket már egész korán arra nevelhetjük, hogy az étkezésre egy tápláló, fontos tevékenységként tekintsen.