Siker

Pörgessük fel agyunkat gyorsolvasással!

Valószínűleg sokan szembesülünk azzal, hogy tanulmányaink, továbbképzésünk során rengeteg könyvet, hosszú szövegeket kell elolvasnunk. Ilyenkor irigyeljük azon ritka tehetségeket, akik eidetikus memóriával rendelkeznek, azaz képesek szemükkel „lefényképezni” a dolgokat, így percek alatt elolvasnak egy-egy könyvet.

Ha ezt a képességet nem is tudjuk megszerezni, a villámolvasáshoz van egy-két okos trükk, aminek segítségével sokkal hamarabb végezhetünk mi is. Figyelem: ez a technika nem a hobbiolvasóknak való, ha találunk egy jó könyvet, merüljünk bele, élvezzük a sorokat, olvassuk el őket kétszer is, ha megfogtak minket! De ha fel kell készülnünk egy bizonyos témából, bele kell ásnunk magunkat egy nagyobb anyagba, vizsgára készülünk, akkor jól jöhet, ha fel tudjuk pörgetni olvasásunk sebességét. Mutatunk négy lépést, amivel sikerülhet!

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Célok kitűzése

Gondoljuk végig pár perc alatt, miért kell ezt a könyvet elolvasnunk. Milyen információkra van belőle szükségünk, előreláthatóan mennyire részletesen kell tudnunk az anyagot, és ezt milyen célra fogjuk felhasználni.

Áttekintés

Ismerkedjünk meg a könyvvel: nézzük meg a borítóját, olvassuk el a címét, fülszövegét tényleg odafigyelve rá! Majd nézzük át a tartalomjegyzéket is! Lehet, hogy kiderül, vannak benne számunkra teljesen lényegtelen fejezetek is, és vannak, amikre nagyobb szükségünk lehet.

Pásztázás

Lapozzuk át a könyvet, figyelve az oldalakat. Így elcsíphetjük a címek mellett az alcímeket is, és a gyakran előforduló kulcsszavakat a szövegben. A szöveget ne olvassuk végig, csak mintha egy repülővel suhannánk el a táj felett, nézzünk rá. Egy-egy félmondatot agyunk így is meg fog jegyezni, ami később nagy hasznunkra lesz!

Részletek

Ráadásul a pásztázás segítségével rájöhetünk, melyek a számunkra legfontosabb részek. Ezeket még az előző lépés során jelöljük be, majd itt, a negyedik lépésnél térjünk vissza rájuk, és olvassuk át tüzetesen.

Ezzel a módszerrel egy több száz oldalas könyvet is átnézhetünk fél óra alatt, amivel rengeteg időt megspórolunk. Míg a hagyományos olvasás a szavak, mondatok, tehát a részletek felől halad a teljes egész átlátása felé, ez a módszer épp ennek az ellentéte: először a teljes egészet igyekszünk megérteni, és csak utána megyünk be az oldalak, sorok közé.