Siker

"Öribari" - az életre szóló barátság csak mítosz?

Legjobb barát, örök barát, öribari: gyermek- és tinédzserkorunk szereplői, akik vagy kitartanak felnőtt életünk mindennapjaiban is vagy nem, de új arcokként ritkán jelennek meg. A pszichológus azt is elárulja, miért.

Kiskoromban élt egy kép a fejemben, miszerint az örök barátot gyermekként ismeri meg az ember és sosem lehet őket elválasztani. Sokáig szomorkodtam is, mert engem valahogy elkerült ez a csoda. Voltak barátaim, de főként fiúk, és ahogy haladt előre az életünk, úgy mi is változtunk és eltávolodtunk egymástól. 16 éves koromban megszületett a felismerés, hogy nekem valószínűleg sosem lesz legjobb barátom és úgy éreztem, hogy egyszerűen lecsúsztam erről a lehetőségről. Aztán egyetemre mentem, és megtaláltam azt az embert, akire a mai napig testvéremként tekintek. Egy rugóra jár az agyunk, egyforma a humorunk, a hibáink is közösek. A környezetünk szerint néha már ijesztő a hasonlóság, de minket ez nem érdekel. A földön tartjuk egymást, támogatjuk a másikat, igazi csapatként működünk. Mégiscsak lett öribarim, még akkor is, ha magát a kifejezést gyerekesnek tartom.

Fotó: iStock.com/m-gucci

Fotó: iStock.com/m-gucci

Sokan görcsösen ragaszkodnak az elképzeléshez

Én nem hiszek a legjobb barát elméletben, több barátom van és mindenkit másért szeretek – meséli Kitti. – Van, akivel jókat tudunk nevetni, van, akivel a komoly beszélgetések mennek igazán. Ez az öribari-dolog nekem kicsit olyan, mint a Mikulás. Mindenki hinni akar benne, mert nagyon magasztos az egész, de a cuki ötlet inkább csak elmélet marad. Az emberek változnak, az élet zajlik és épp ezért szinte lehetetlen, hogy egyetlen legjobb barátunk legyen életünk végéig. A legjobb barát pillanatok alatt idegenné válhat, ha úgy hozza a sorsunk. Egy ideig én is hittem ebben az ideában, de aztán sorra változtak a kapcsolatok, eltűntek a jó barátok és megtanultam, hogy az örök barátság nem létezik.”

„A legjobb barát számomra egy szitokszó – meséli Julcsi. – Akárhányszor kimondtam valakivel kapcsolatban, a kapcsolat rövid időn belül megromlott, a barátságnak csúnya vége lett. Jó ideje nem használom ezt a kifejezést, mert úgy érzem, balszerencsét hoz. Persze lehet, hogy ez gyerekes, de a saját tapasztalataimból kiindulva nem tudok másra gondolni.”

Fotó: iStock.com/SanneBerg

Fotó: iStock.com/SanneBerg

A minőségi idő a barátságban is számít

Mit rejt az örök barátság? Mi kell ahhoz, hogy két idegen között szoros barátság alakuljon ki? „Ilyen szoros barátság általában tinikorban alakul ki, amikor a lányok minden idejüket együtt töltik a suliban, akár évekig ugyanazokat a mindennapokat élik meg – mondja Michaletzky Luca pszichológus. – Később viszont, ha nagyon más irányt vesz az életük, akár egyetem miatt más városba költöznek, a kapcsolat fellazul, akár teljesen el is hidegülhetnek egymástól – nem azért, mert már nem szeretik egymást, egyszerűen csak más érdekli őket, más dolgokat élnek meg és már nem olyan könnyű fenntartani azt a mindennapos kapcsolatot, ami gimiben magától értetődő volt. Persze lehet tenni tudatosan a barátságért, és akkor nem történik ez meg. Felnőttkorban is lehet ennyire szoros barátságra lelni, bár ez ritkább, hiszen ilyenkor már jó esetben párunk a legjobb barátunk, vele élünk együtt. Lehet, hogy már gyerekünk is van, és olyankor még egy intenzív kapcsolat, amilyen a klasszikus legjobb barát, már nem mindig fér bele az életünkbe. Ebben a korban sokkal inkább közös érdeklődésen alapuló, tudatos barátságok jönnek létre, amihez nem kell sülve-főve együtt lenni, hanem elég rendszeresen minőségi időt tölteni a másikkal.”