Siker

Spórolási tippek, ha hó végén már túl vékony a pénztárcánk

A pénzügyekről beszélni továbbra is tabutémának számít. Pedig az anyagi biztonság meghatározza mindennapjainkat: ha minden rendben van, sokkal nyugodtabban kelünk és fekszünk, míg ha tudjuk, hogy hó végére kiürül a malacpersely, folyamatosan retteghetünk egy váratlan kiadástól.

Keresettől függetlenül hó végére a legtöbben kifutnak a pénzükből, és már nagyon várják az új fizetési napot. Pedig ha okosan bánunk a pénzünkkel minden nap, sokkal könnyebben kitarthat, és még félretenni is tudunk! Következzen pár egyszerű tipp…

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Mire gyűjtünk?

Év elején érdemes kitűzni azt, milyen nagyobb kiadások várnak ránk idén. Költöznénk, vagy autót vennénk? Letennénk egy nyelvvizsgát? Nyaralni vinnénk a családot? Ezeket határozzuk meg, és azt is, nagyjából az évben mikor lesz esedékes a kiadás, így van időnk felkészülni rá, összegyűjteni a szükséges mennyiséget, illetve könnyebben spórolunk, ha tudjuk: a most kihagyott koktélozás hozzájárul a nyári üdülésünkhöz.

Vezessük pénzforgalmunkat!

Akár szamárfüles kockás füzetbe, akár menő mobilalkalmazásban, de valahogy kövessük nyomon bevételeinket és kiadásainkat! A pénzügyi alkalmazásoknak megvan az az előnye, hogy ha rendszeresen használjuk őket, hó végén praktikus kimutatásokat készíthetünk, és rögtön látjuk, mire költöttünk túl sokat: szórakozásra, élelmiszerre, utazásra?

Vizsgáljuk felül az életvitelünket!

Megfelel életvitelünk a keresetünknek? Kényelmesen ki tudjuk fizetni havi kiadásainkat, vagy minden hónapban rettegünk, hogy ha késik a munkabérünk, elúszunk az albérletünk számláival? Hó végén nehezünkre esik megtankolni az autónkat, de minden nap divatos kávézókban szürcsölgetjük a méregdrága kávét? Gondoljuk át, valóban élhetünk-e akkora lábon, ahogy jelenleg tesszük! Sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ha ezen változtatunk.