Egészség

Lázas a gyermek? Ne csillapítsuk, az orvosok is ezt ajánlják!

Bár hazánkban hosszú évtizedekig más volt az ajánlás, 2011 óta már az orvosi irányelv is az, hogy a lázat nem kell csillapítani.

Hiszen a láz valójában nem veszélyes, sőt: ez a szervezet természetes védekezőreakciója, azt jelzi, hogy az immunrendszer harcol a betegség ellen. Még a magas, 40 fok feletti láz sem okoz semmilyen kárt a testben, nem csapódnak ki a fehérjék, nem károsodik sem az agy, semmilyen más szervek. A lázgörcs elnevezés is megtévesztő, mert nem a magas testhőmérséklet okozza a görcsöt, és az nem is akadályozható meg lázcsillapítók segítségével. És mellesleg a lázgörcs is egy jóindulatú tünet, mely csak pár percig kellemetlen, de ennél súlyosabb hatása nincsen.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

A lázat nem szükséges csillapítani, viszont ha a beteg közérzete rossz, nem tud pihenni, fájdalma van, nyűgös miatta, akkor természetesen adhatunk neki lázcsillapítót. A legtöbb gyermek azonban jól tolerálja a lázat, alszanak, pihennek vagy akár játszanak is. Ebben az esetben felesleges az agresszív lázcsillapítás, hűtés, sőt, ez több kárt okozhat, ugyanis a gyógyszer megterheli a májat, vesét, kiválasztó szerveket.

Ennélfogva az állandó lázmérés sem indokolt. Egyrészt a lázmérők nagyrésze megbízhatatlanul mér, másrészt ha lázmérés miatt keltjük fel a gyermeket a gyógyító alvásból, csak késleltetjük a betegség elmúlását.

Természetesen az enyhe láz is jelezhet súlyos betegséget bizonyos esetekben, ebből az útmutatóból kiderül, mikor forduljunk orvoshoz.