Otthon

Szexuális zaklatás az, amit annak érzünk?

Rengeteget írtunk már a bántalmazások különböző fajtáiról, a szexuális zaklatásról, de úgy gondoljuk, nem lehet eleget foglalkozni a témával, és minél többet hallunk, olvasunk róla, annál tájékozottabbak leszünk, s annál könnyebben meg tudjuk védeni magunkat, ki tudunk állni önmagunkért.

Nemrég az egyik barátnőm elmesélt egy történetet, ami elgondolkoztatott, s minél többet agyaltam rajta, annál mérgesebb, csalódottabb lettem. Történt ugyanis, hogy egy fiatal, két pici gyermekével otthon lévő anyuka hív egy mosógépszerelőt. A férfi a negyvenes éveiben jár, átlagos testalkatú, átlagos kinézetű, ám az, ahogyan viselkedik, korántsem átlagos. Legalábbis remélem. Mert végeredményben nem történt semmi azon a délelőttön, konkrét dolgok nem.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Ahogy a fiatal nő lehajolt, hogy megmutassa, mi a baja a gépnek, a férfi a fenekét meglátva hangosan felnyögött, amikor egy alkatrészt a kezébe tett, és összeértek az ujjaik, látványosan elhúzta a kezét, és vigyorogva annyit szólt: hoppá! Végig kihívóan nézett rá, de olyan nem jól, zavarba ejtően, majdhogynem bántóan. Úgy, ahogy egy ínycsiklandó falatra nézünk, amit nem ehetünk meg, egy új ruhára, amit nem engedhetünk meg magunknak: azt hiszem, itt helyénvaló a szó, kéjsóváran. S hogy érezte magát a fiatal nő? Hát félt. Remegett, mivel egyedül volt otthon, a két gyereke aludt éppen. Persze tudta, hogy nem fog történni semmi rossz, hiszen ők hívták a szerelőt, tudják a nevét és a telefonszámát, csak nem csinál hülyeséget! És persze nem csinált, józan ésszel ezt mindenki tudja, de ott és akkor a józan ész nem volt jelen, csak a pánik. Aztán már minél látványosabban félt a barátnőm, a szerelő annál jobban élvezte a helyzetet.

De persze nem ez a legszörnyűbb az egészben, eddig még csak átlagos, majdnem hétköznapi a történet, a lényeg az, amit ez az egész a barátnőmben okozott. Kezdve attól, hogy alig merte elmesélni az egészet. Noszogatni kellett, mivel láttuk rajta, hogy valami nyomja a szívét. Mintha szégyellné, mintha neki szégyellnie kellene azt, ami történt. Az egész sztorit úgy kezdte, hogy „nem tudom, lehet, hogy én vagyok a hülye, de…”. Egészen egyszerűen nem hittem a fülemnek: hogyhogy te vagy a hülye? Innentől kezdve még sok órámba és legalább három koktélomba került, hogy meggyőzzem, nem benne van a hiba, nem értett félre semmit, amit a férfi művelt vele, az szexuális zaklatás, még akkor is, ha nem mondott neki semmi szeméremsértőt, ha nem ért hozzá (csak egy pillanatra az egyik ujjához), és az utolsó dolog, amit most éreznie kéne, az a szégyen.

Mindenki érintett?

Ahogy nőtt bennem a felháborodás, egyre több embernek meséltem el a történetet, s kiderült, hogy a legtöbb fiatal nő valamennyire érintett a témában: kit kiskamaszként fogott meg egy tanár bácsi, úgy, hogy az nem esett jól, van, akit egy unokatestvére simogatott, s van olyan ismerősöm is, akit telefonon zaklatott egy idegen hónapokon keresztül. Ezek a kellemetlen élmények szégyenérzettel párosulnak, s egy életre nyomot hagynak bennünk, rosszabb esetben megakadályozzák egy későbbi egészséges szexuális élet lehetőségét.

Hol kezdődik a szexuális zaklatás?

Jogi értelemben körülhatárolni a szexuális zaklatás fogalmát nyilván nagyon nehéz, a nemzetközi jog azonban elismeri például a „zavaró nézés” fogalmát is, és sok helyen a nők elleni erőszaknak tekintik. Nyilván vékony a jég, s félő, hogy egyesek visszaélnek a fogalommal, farkast kiáltanak olyankor, amikor valami számukra kedvezőtlen döntés születik, ám ez, azt gondolom, mégis a ritkábbik eset. Ki vállalná fel az ezzel járó hercehurcát, tanúskodást, vallomást, és igen, mondjuk ki, megaláztatást, ha valójában nem történt semmi?

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Ha kettesben vagyunk egy férfivel, és ő tiszteletlen, kihasználja a helyzetet, megjegyzéseket tesz, cicceg, fütyül, nyög, vagy csak egyszerűen úgy legelteti rajtunk a szemét, hogy legszívesebben azonnal lemosnánk magunkról a nézését, ne gondoljuk egy pillanatig sem, hogy a hiba bennünk van. Nem lehetséges, hogy szexuális zaklatásnak számít az, amit egészen egyszerűen annak érzünk?

Segélyvonal bántalmazott nőknek: 06-80-505-101

Hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18:00-tól 22:00 óráig ingyenesen hívható mobilról is!

Szívesen vesszük olvasóink véleményét, tapasztalatait a témával kapcsolatban kommentben a Ridikül.hu Facebook-oldalán.