Egészség

Sikeres fogyókúra? A tudatosság és az akaraterő a legfontosabb!

A hosszú távon sikeres fogyókúrához a tudatosság és az akaraterő a legfontosabbak – ezt emelte ki Antal Emese dietetikus, akit annak kapcsán kérdeztek, hogy január elsején gyakori újévi fogadalom a fogyókúra elkezdése.

Magyarországon egy háziorvosok által százezer emberrel elvégzett reprezentatív felmérés szerint a felnőtt lakosság 65-70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Egy másik felmérés szerint az emberek mintegy 50 százaléka fogyókúrázik – idézte fel a szakember a köztévé műsorában. Antal Emese azt mondta: a fogyókúra elkezdésekor hosszú távra kell tervezni, elsőként ki kell tűzni egy célt.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Kiemelte ugyanakkor azt is, fontos, hogy a cél reális legyen, ami a szakember szerint heti fél-egy kilogramm leadása lehet. Emellett fel kell mérni, hogy eddigi életmódunkban mit csináltunk rosszul. Szintén segíthetnek a fogyókúrás csoportok, valamint a fogyókúrás napló használata is, amelyben leírva is látjuk, hogy mit ettünk és mit nem.

A szakember szerint mindemellett segíthetnek az étrend-kiegészítők is, de csak óvatosan, mert nem jó csak ezekben a csodapirulákban vagy különböző csodadiétákban bízni. Fontos az egészséges táplálkozás, mindenből lehet enni, de mértékkel. Emellett, ha a rendszeres mozgást is beiktatjuk, akkor sikeresebb lehet a fogyókúra. Január elseje jó kezdés lehet az életmódváltáshoz – vélekedett a szakember, aki egyúttal azt is megjegyezte, hogy a túlsúly kialakulását könnyebb megelőzni, mint később lefogyni.