Siker

Hogyan védhetjük meg vizeinket?

Földünk 71 százalékát sós víz borítja. A víz minden élőlény, legyen az növény, állat vagy ember számára létfontosságú, mégsem vigyázunk rá eléggé.

A harmadik világban manapság az egyik legnagyobb kincs az ivóvíz. Az óceánokon óriási szemétszigetek úsznak, és a vizek és partok emberi szeméttel szennyezettek, a rengeteg kiömlött olajról nem is beszélve. Mondhatjuk, hogy az ádáz multicégek és olajvállalatok sara mindez, de az igazság az, hogy egy keveset mi is tehetünk vizeink védelmében.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

„Kér egy zacskót hozzá?”

E kérdésre legyen ezentúl a válaszunk egy határozott „nem, köszönöm”. A tengerekben ugyanis rengeteg nejlonzacskó úszik, amit a teknősök hajlamosak medúzának nézni és megenni. Ettől beleik elzáródnak, és szerencsétlen állatok éhen halnak. Hordjunk magunknál vászontáskát, és tegyük ebbe a vásárolt holmit! Ha összepiszkolódik, mossuk ki, de ne termeljünk ennyi műanyag szemetet!

Palackos italok, szívószálak

A zacskó mellett a műanyag palackok a leggyakoribb környezetszennyező műanyagok, a harmadik a sorban pedig a szívószál. Hordjunk magunknál egy strapabíró kulacsot, fedeles kávésbögrét, és ezeket töltsük újra, ne vásároljunk minden alkalommal újabb szemetet és különösen ne dobjuk ki őket rácsavart kupakkal, összetaposatlanul!

Vegyszerek

Kevéssé ismert tény, de a különböző vegyszerek, mosogatószerek láthatatlanul szennyezik vizeinket. Soha ne öntsünk természetes vízbe ilyen szereket, ne mossuk erős vegyszerekkel hajónkat, autónkat – főleg úgy ne, ha utána a piszkos víz szűretlenül ömlik bele a tóba, folyóba. Az olajfoltot se oszlassuk el mosószerrel, ez csak szétszórja a foltot és duplán szennyezi a vizet. Manapság lehet már környezetkímélő, bio tisztítószereket is kapni, de ecet, citromlé, szódabikarbóna segítségével mi magunk is készíthetünk hatékony takarítószert!