Te + Én

Hogyan neveljünk környezettudatos gyermeket?

A mi generációnk korában a Föld élővilága, az állatok, növények és a természeti erőforrások óriási pusztuláson mentek keresztül. Bár a világ már kezdi megérteni, milyen súlyos következményekkel jár, ha ilyen ütemben folytatjuk bolygónk kizsákmányolását, fontos, hogy az emberek környezettudatosságát növeljük. És kik körében lehetne ez fontosabb, mint a következő generáció, gyermekeink körében?

Hogy neveljünk a környezete iránt tudatos, annak megvédését alapvető küldetésének tekintő gyermekeket? Hogyan tudjuk elérni, hogy a következő generáció tényleg zöld legyen? Van pár ötletünk, amit szülőként követhetünk!

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Gyűjtsük szelektíven a szemetet!

A nagy színes kukák egyre gyakoribb lakói a kertes és társasházaknak, használjuk őket közösen! Otthonunkban is legyenek színes szemétgyűjtők, és gyermekünknek magyarázzuk el, melyik hulladékot hova dobjuk. Ezt tehetjük egészen játékosan, kis rajzok segítségével, kialakíthatunk egy családi kvízjátékot is eköré. Hova kerül a csokipapír? Az alufólia? Hova dobjuk az almacsutkát? Így a gyermek már egészen korán megtanulja a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát és alapvető elveit, később is egyértelmű lesz számára, hogy így cselekedjen! (Hardcore zöldek egy kis komposztálót is építhetnek a kert sarkában, ahova a szerves szemetet gyűjtik!)

Spóroljunk az energián!

A villany lekapcsolása, amikor nem vagyunk a szobában, a víz elzárása fogmosás, szappanozás közben szintén legyen magától értetődő szokás! Apróságnak tűnik, de minden ilyen kis zöld rutin kialakításával teszünk egy keveset a Földért.

Ismerjük meg a természetet!

A környezetvédelem ne csak egy trendi hobbi legyen, vagy egy kötelesség, amit mostanában „így illik” csinálni. Ismerjük meg, és hagyjuk magunkat elvarázsolni a természet csodái által! Járjunk a családdal rendszeresen kirándulni, látogassunk meg vadasparkokat, ha nyaralni megyünk, fedezzük fel búvármaszkkal a víz alatti élővilágot. A gyermekek ösztönösen kíváncsiak az állatokra, növényekre, hagyjuk, hogy felfedezzék ezeket, és készségesen segítsünk nekik felkutatni a válaszokat ezer kérdésükre.