Egészség

Kapcsolat lehet az autizmus kialakulása és a D-vitamin-hiány között

Ausztrál kutatók a terhesség alatti D-vitamin-hiány és a megnövekedő autizmuskockázat között találtak összefüggést.

A kutatást John McGrath professzor, a Queenslandi Egyetem Agykutató Intézetének tudósa vezette, akinek munkáját Henning Tiemeier, a hollandiai Erasmus Egyetemi Kórház tudósa segítette. A tudósok a kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a terhességük 20. hetében alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező nőknek nagyobb valószínűséggel született hatéves korára autista vonásokat mutató gyermeke.

„A tanulmány bizonyítja, hogy az alacsony D-vitamin-szint kapcsolatban van az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel” – mondta el McGrath professzor, és hozzátette, hogy kutatásuk alapján a születés előtti D-vitamin-pótlás csökkentheti az autizmus kialakulásának kockázatát.

Fotó: Pexels.com/CCO License

Képünk illusztráció. Fotó: Pexels.com/CCO License

Közismert, hogy a D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható. A D-vitamin fontos a csontrendszer egészségéhez, emellett egyre több rá a bizonyíték, hogy az agy fejlődésében is szerepet játszik. A kutatás, amelyről a medicalxpress.com számolt be, 4200 vérmintát elemzett, melyeket állapotos nőktől és gyermekeiktől vettek. A vizsgálatban részt vevőket a Rotterdamban folyó, Generation R elnevezésű, hosszú távú kutatás miatt kísérték figyelemmel.

McGrath szerint eredményeiknek fontos közegészségügyi vonzatai is lehetnek. Mint mondta, nem javasolhatja, hogy az állapotos nők többet tartózkodjanak a napon, mivel ez például olyan országokban, mint Ausztrália, ahol nagy a bőrrák veszélye, kockázatos lenne, ám ehelyett biztonságos megoldás a D-vitamin szedése, amellyel csökkenthető az autizmus rizikófaktora. Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti, és a társas kapcsolatokban, valamint a kommunikációban okoz különböző fokú nehézségeket.