Csillagok

Mire van még idő? – Utolsó hajrában az ajándékokért

Alig tíz nap van még hátra karácsonyig. Aki eddig nem szerezte be vagy rendelte meg a tervezett karácsonyi ajándékokat, annak egyre gyorsabban kell cselekednie, vagy csak nagy kompromisszumok árán tehet majd meglepetéseket a fa alá.

Az előrecsomagolt, kedvenc márkákból összeállított ajándékcsomagok mindig készen várnak az üzletek polcain, ahogy a számtalan kész tömegáru is, a személyre szabott ajándékok beszerzéséhez azonban idő kell. Olyan idő, amely a megnövekedett kereslet miatt nem feltétlenül áll már a rendelkezésünkre. Aki élményt vagy egyedi ajándéktárgyat szeretne ajándékozni, annak készítettünk egy rövid áttekintőt, mire van még lehetősége.

Fotó: iStock.com/Kikovic

Fotó: iStock.com/Kikovic

Hogy állunk a jegyekkel?

A színházakba, hangversenytermekbe a bérletújítási szezonon már túl vagyunk, és valószínűleg az újonnan vásárolt bérlet- és jegyvásárlási láz első hullámán is. A sikerdarabokra valószínűleg nemcsak a fővárosi, de a vidéki színházakban is lecsúsztunk már a legjobb (vagy az összes) helyekről, de azért még nincs minden veszve. A nem karácsony környéki, hanem inkább februári vagy azon túli előadásokra, koncertekre még lehet jegyeket kapni, olykor egészen jó helyekre is.
Aki tud nagyobb összegeket szánni egy-egy grandiózus karácsony környéki koncertre, talán még jobban is járt, mint ha jó előre megvette volna a jegyeket. Viszonylag sok előadásra ugyanis az elmúlt napokban már kedvezményes, akár féláras jegyeket is meghirdettek, szóval aki ünnepi balladákat hallgatna vagy hallgattatna rokonaival, barátaival, még jó áron juthat jegyekhez. Ha megvannak a jegyek, a nagy örömködésben ne feledkezzünk meg a dekoratív borítékról vagy képeslapról, mert én ezeket minden évben elfelejtem, és kénytelen vagyok „nagyon” kreatívan egy masnival átkötni őket.

A fotókönyvekre sincs már idő

A fotókidolgozások és fényképes ajándékok éves forgalmának jelentős részét ezekben a hetekben, napokban bonyolítják – ahogy oly sok minden másnak is. Emiatt sajnos úgy állunk, hogy a fényképes ajándékok egy részére már nem adható le rendelés ünnepek előtti szállítással, legalábbis a legnagyobb fotókidolgozós cégeknél. Maradnak a kisebb méretű fotókönyvek és a darabos fényképkidolgozás, amit viszont elrendezgethetünk egy stílusban megfelelő albumban, vagy válasszunk hozzájuk képkeretet.

Az ünnepi menüt se feledjük!
Egyre elterjedtebb, hogy a halászlevet, a hidegtálat, néhány rúd bejglit vagy karácsonyi kalácsot, netán az egész ünnepi menüt étteremből, cukrászdából rendelik meg. Aki ilyen külső segítséget is igénybe vesz ilyenkor (csak ajánlani tudjuk…), az ne felejtse el a napokban leadni a megrendelését, mert a vendéglátóhelyek kapacitása véges! Főleg az évek óta bevált és kedvelt éttermeknél telik be hamar a halászlé-, rántottponty-, töltöttkáposzta-rendelés karácsonyra és a kocsonyarendelés szilveszterre.

Kézzel készült ajándékok? Határeset

Ha otthon, saját magunk készítjük az ajándékot, nyilván fel tudjuk mérni a lehetőségeinket és a korlátainkat, de ilyenkor természetesen felpörög az egyedi, kézműves, de rendelhető termékek piaca is. Aki bonyolultabb, abszolút egyedi tervezésű tárgyat szeretne ajándékozni a szeretteinek, valószínűleg még idejekorán utánajárt, és gondoskodott azok megrendeléséről, egyeztetéséről. A névvel ellátott, egyedileg tervezett, méretre gyártott ajándékokra már valószínűleg nincs idő, hacsak nem találunk olyan alkotót, aki még az utolsó utáni éjjeli óráira bevállalja a megrendelésünket. Keressünk olyan portékákat, amik már készen vannak kvázi raktáron, esetleg még névvel el tudjuk látni. Mire gondoltunk? Kézzel varrott babákra kislányoknak, babafelszerelésre az egészen picikéknek, egyedi bizsukra, ékszerekre, férfiaknak kézműves bőrtermékekre és az összes nem tömegtermékre, amit a speciális fórumokon, piactereken, közösségekben kínálnak.

Fotó: iStock.com/Kikovic

Fotó: iStock.com/Kikovic

Mi lesz velünk szilveszterkor?

Idén, az elmúlt évekhez hasonlóan, a karácsonyra meghirdetett komolyzenei koncertekre és hangversenyekre ismét olyan gyorsasággal keltek el a jegyek, hogy hetek óta telt házas eseményeket hirdetnek a rádióban, interneten. Nem így van ez a szilveszterrel. Most már nem úgy állunk, mint a ’90-es években, amikor novemberben sem lehetett már jegyeket kapni egy-egy nagyobb szilveszteri koncertre. A héten még bőven tudtunk válogatni a kínálatból mindenféle műfajban: komoly- és könnyűzenei, gasztronómiai, színházi, humor-, táncos, táncházi, bűvészelőadások is vannak a kínálatban a fővárosban és országosan is. Azt nem tudjuk előre megjósolni, hogy ezeknél az előadásoknál is várhatóak-e olyan akciók, mint a karácsonyi daraboknál említettük, minden esetre válogatni még bőven van lehetősége annak, aki hasonló programot szeretne.