Siker

Férfi a varrógép mögött: aki koraszülötteket öltöztet

Hegyi Ferenc november 17-én egy képet és egy rövid szöveget osztott meg Facebook-oldalán. Maga sem hitte volna, hogy hirtelen óriási népszerűségre tesz majd szert, pedig pillanatok alatt vált hétköznapi hőssé.

Büszkeség, hogy én vagyok az egyetlen pasi itthon, aki a koraszülött babáknak inkubátorpólókat varr. Bár még jobban örülnék, ha ez a kiváltság nem lenne igaz. Ha valaki unatkozik így az őszi-téli sötét és esős estéken, van varrógépe és szeretne segíteni, bátran jelentkezzen a koraszulott.com oldalon, illetve szívesen átküldöm a szabásmintákat is.” Mindössze ez a néhány sor kellett ahhoz, hogy az emberek a szívükbe zárják Ferencet. Inspirálónak tartják, amit tesz, pedig szerinte bárki képes lenne arra, amit ő csinál. Beszélgetésünk során rájöttem, hogy valóban önzetlen kedvesség lakozik benne, és tényleg nem bánná, ha nem ő lenne többé az egyetlen férfi önkéntes.

Fotó: Hegyi Ferenc

Fotó: Hegyi Ferenc

Egyszerű kérésből lett az önkéntesség

A párom hat éve csatlakozott a Koraszülöttekért Országos Egyesülethez (KORE) önkéntesként, hogy a varrással segítse a koraszülött-intenzívosztályokat és koraszülöttosztályokat. Jómagam az idei évben váltam aktív segítővé, amikor feleségem megkért (korábban megerőltette a kezét), hogy segítsek az inkubátorpólók kiszabásában. Amikor elkészültünk, megkértem, mutassa meg, mennyire bonyolult a megvarrása, megpróbáltam, és megtetszett. Az első pólóknál előfordult, hogy vissza kellett bontani a varrást, de gyorsan belejöttem. Már több mint 140 inkupólónál járok. Időközben megtanultam az előke megvarrását is.

Egy férfi a varrógép előtt? Miért ne! Idővel Ferenc is megtanulta az összes szükséges lépést, így ma már gördülékenyen megy a munka. „Először a textilanyagot kell összegyűjteni, ez elsősorban a szekrények átnézésével jár, ha ezek a ‘készletek’ kimerülnek, következnek a barátok, ismerősök és rokonok. Az elmúlt időszakban a KORE is kap textilfelajánlásokat. A szabás előtt a párommal kiválogatjuk, hogy milyen színeket és mintákat szeretnénk összepárosítani. Igyekszünk fiús és lányos inkubátorpólókat készíteni, hisszük, hogy az érintett szülőknek is segítünk azzal, hogy az idő előtt világra jött kis manójukat vidám és színes kis ruhában láthatják. A színek összeválogatásával elkezdődik a különböző darabok kiszabása, majd összepárosítása. Ezt követően összeválogatjuk a cérnákat szín alapján, majd elkezdődik a varrás. Fontos, hogy a varratok úgy készüljenek el, hogy ne sérthessék fel a picik bőrét. A varrási folyamat végén tépőzárat varrunk rá, majd levasaljuk a varratokat.”

Fotó: Móricz Emília

Fotó: Móricz Emília

Ezek nem egyszerű babapólók

Miután Ferenc bejegyzése vírusként terjedt nem csoda, hogy sok ember felbuzdult, és rengetegen jelentkeztek, hogy ők is szeretnének valamilyen formában segíteni. De a kezdeti lelkesedés után mindig jön az egyszerű kérdés: hogyan induljunk el? „Először azt kell átgondolni, hogy mivel szeretnénk segíteni. Szabadidővel, tárgyi felajánlással vagy anyagi felajánlással. A folyamatos munkához nagyon fontos, hogy minél több textil álljon az önkéntesek rendelkezésére. Fogalmazhatok úgy is, hogy ebből sosincs elegendő. Nem feltétlenül a nem használt vagy kinőtt ruhák lehetnek alkalmasak, varrodákban keletkezett textilhulladék is segítség – annyira pici dolgokat kell kiszabni. Tárgyi felajánlásoknál a varráshoz szükséges eszközök (cérna, varrógéptű, orsó, tépőzár, horgoláshoz, kötéshez szükséges fonalak de varrógép, interlock vagy ezek szervizelése is segítheti a munkánkat.) A felajánlásokkal minden esetben a KORE-hoz kell fordulni, Damásdi Anna titkár az, aki időt és energiát nem kímélve koordinál mindent. Mielőtt bárki varrni kezdene, jelentkezzen Annánál, mert ő tudja megmondani, pontosan mire van éppen igény, illetve ő tud küldeni pontos információkat a felhasználható anyagok és szabásminták kapcsán. Az megvarrt dolgokat a KORE-hoz kell eljuttatni, az egyesület koordinálja a hozzájuk beérkezett igények alapján, hogy melyik osztályhoz mi és mennyi kerüljön. Miután a kórházakba megérkeznek az adományok, ott először kimossák és fertőtlenítik azokat, csak ez után kerülhetnek a gyerekekhez.

A hirtelen jött népszerűség meglepte Ferencet, de örül, hiszen szerinte ezzel egy fontos problémára lehet felhívni a figyelmet. Mikor ráeszmélt, hogy gondolatai vírusként terjednek, szinte szóhoz sem jutott. „Semmiképpen sem számítottam rá, nagy meglepetésként ért! Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen pozitív érzéseket sikerült ezzel a képpel kiváltanom. Többen jelezték, hogy szívesen csatlakoznának az önkéntesekhez, illetve többféle felajánlás is érkezett a KORE-hoz. Ezt a hirtelen jött rövid hírnevet arra szeretném fordítani, hogy minél több figyelem irányulhasson a koraszülöttek felé, és bízom benne, hogy rövidesen összeáll a férfi önkéntes különítmény.”

Fotó: Hegyi Ferenc

Fotó: Hegyi Ferenc


És hogy mit jelent számára ez az önkéntes munka? „Jólesik tenni egy jó ügyért, és azokért, akik ebbe az élethelyzetbe kerültek. Elsősorban a koraszülött babákra gondolok, de természetesen meg kell említeni az aggódó szülőket és a lelkiismeretes kórházi dolgozókat is, akik igyekeznek mindent megtenni a picikért. Természetesen, látva a készülő aprócska pólókat, amik az inkubátorban való tartózkodás miatt speciális kialakításúak, gyakran gondolok arra, hogy milyen törékeny kicsikre kerülnek rá, és hiszem, hogy a gondosan válogatott színek és az odafigyelés hozzáadhat valamit a megerősödésükhöz.”