Stílus

Sztárok, akik nem csak a filmvásznon próbálják megmenteni a Földet

Míg Donald Trump egy elnöki vitája során mesének titulálta a globális felmelegedést, addig számos világsztár tisztában van vele, hogy létező problémáról van szó és ki is használják az ismertségüket.

A civilizációt csodálatos dolognak tartjuk, hiszen elképesztő milyen fejlődésen ment keresztül az emberiség. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a csodálatos civilizáció melléktermékei okozták azokat a károkat, melyek sötét jövőt jósolnak a Földnek. A szén, a fa és az olaj elégetésével szén-dioxid kerül az atmoszférába, az üvegházhatás megváltoztatja az éghajlatot, a hőmérséklet emelkedik. A szélsőséges időjárást a bőrünkön tapasztalhatjuk. A jelek egyértelműek, mégis gyakran úgy tűnik, hogy az emberek érdektelenek a környezetvédelemmel kapcsolatban. Sokan az újonnan megválasztott amerikai elnökhöz hasonlóan nem akarják tudomásul venni azt, ami a bolygónkkal történik. A hitetlenkedőkel szemben van azok csoportja, akik valódi lépéseket próbálnak tenni a Földünk megmentése érdekében. Ezen mozgalom élén számos híresség is található, akik népszerűségüket kihasználva próbálják felhívni a figyelmet erre az égető problémára.

Leonardo DiCaprio

2016-ban végre megkapta az Oscar-díjat, mely után rajongói talán már jobban sóvárogtak, mint ő maga. Ismert és elismert színész, aki az utóbbi években környezetvédő aktivistaként is egyre többet tevékenykedik. Nemrég jelent meg egy dokumentumfilmje, az Özönvíz előtt, melyben ismert emberekkel és más aktivistákkal beszélget arról, hogyan lehetne fenntarthatóvá tenni napjaink gazdasági rendszerét. Amikor megnyerte az Oscar-díjat, köszönő beszédében is fontos szerepet kapott a környezetvédelem, hiszen a figyelmet próbálta jó célra felhasználni. A különböző környezetvédő csoportok már évek óta elismeréssel beszélnek róla, hiszen menetrend szerinti járatokkal utazik magángép helyett, a házán napenergiát hasznosító panelek vannak, illetve hibrid autót vezet. Számtalan környezetvédő alapítványt is támogat jelentős összegekkel és próbálja motiválni az emberiséget a jövő érdekében.

Ted Danson és James Cameron

Hogy mi a közös a színészben és a rendezőben? Mindkettejük környezetvédő munkája is figyelemre méltó. Camreon és Danson az óceánokért harcol elhivatottan. Mindketten közreműködtek olyan dokumentumfilmek elkészültében, mely a kialakult helyzetre hívja fel a figyelmet. A szennyezett víz és a veszélyeztetett élővilág az emberi felelőtlenség eredménye de hiszik, hogy még jóvá tehetőek az elkövetett bűnök. Danson még egy oktató könyvet is írt a témáról, sőt étrendjét is teljesen átalakította, hogy ezzel is példát mutasson az embereknek.

Daryl Hannah

A Kill Bill gonosz nagyasszonya idővel kivonult a reflektorfényből és a Föld megmentésére tette fel az életét. Megalapította a Fenntartható Biodízel Szövetséget és számtalan környezetvédő kampányhoz adta az arcát. Létrehozott egy honlapot, mely tanácsokat ad az embereknek, hogyan alakítsák zöldebbé az életüket. Elszántságát bizonyítja, hogy különböző tüntetésekben is részt vesz, nem riad vissza attól, ha szembe kel szállni a gazdasági vezetőkkel a jó ügy érdekében. És ha még ezek a platformok nem lennének elegendőek, a The Guardian számára cikkeket is írt a témában.

Brad Pitt és Angelina Jolie

Nehéz időszakon van túl a pár, és csak a válásukról szóló hírekkel van tele a média, pedig mindketten sokat tettek azért, hogy a gyerekeik számára is biztosítsák az élhető Földet. Pitt alapította a Make It Right szervezetet, mely 150 fenntartható és megfizethető házat épített New Orleansban. Politikusokkal tárgyalt annak érdekében, hogy fejlesszék a „zöld lakás” programot, mely lényege, hogyan lehetne átalakítani az egyes lakásokat környezetbaráttá. Jolie az őserdők megmentéséért kampányol rendületlenül és az ivóvízkészletek kimerülésére igyekszik felhívni a figyelmet. Közösen hozták létre a Jolie-Pitt alapítványt, mely többek közötti a természeti erőforrások védelmére és a vadvilág megőrzésére hívja fel a figyelmet.