Egészség

A virtuális valóság enyhítheti a fantom-végtagfájdalmat

A virtuális valóságra épülő számítógépes játékok enyhíthetik a fantom-végtagfájdalomtól szenvedők tüneteit – derült ki a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem kutatóinak új tanulmányából.

A szakemberek végtag-amputáción átesett személyeket vontak be a vizsgálatukba. A 14 résztvevő olyan számítógépes játékokat próbált ki, amelyekben egy virtuális kar mozgatásával hajtottak végre különböző feladatokat, például autót vezettek – írja a The Local című svéd hírportálra hivatkozva az MTI.

A páciensek látták magukat a képernyőn az amputált végtagjuk helyén lévő virtuális karral, amelyet saját maguk tudtak irányítani. A módszer révén az alanyok újra aktivizálták azokat az agyi területeket, amelyekkel egykor az igazi karjukat mozgatták.

Fotó: Unsplsah/ Samuel Zeller

Fotó: Unsplsah/ Samuel Zeller

Tizenkét alkalom után a résztvevők jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be. A The Lancet című folyóiratban közölt tanulmány szerint a fájdalom időtartama, gyakorisága és intenzitása csaknem 50 százalékkal csökkent. „Ez rendkívül biztató eredmény, tekintve, hogy ezek a páciensek már négy másik kezelést is kipróbáltak, teljesen eredménytelenül” – mondta a vizsgálatot vezető Max Ortiz Catalan, az egyetem munkatársa. Hozzátette: „Azt tapasztaltuk, hogy a fájdalom folyamatosan csökkent, még az utolsó kezeléssel is. Ez pedig azt sugallja, hogy további kezelésekkel még ennél is jobb eredményeket lehet elérni, mivel a fájdalom enyhülése nem áll meg.”

A karjukat vagy lábukat elvesztő emberek gyakran érzik úgy – akár még évekkel a műtét után is –, mintha az amputált végtagjuk még mindig meglenne.

A fantom-végtagfájdalom akkor jelentkezik, amikor az amputáció helyén lévő idegvégződések továbbra is fájdalomról küldenek jeleket az agynak, amely ezért azt hiszi, hogy az adott végtag még mindig megvan. A fantomfájdalom jelentősen ronthatja az életminőséget és a mentális egészséget.