Otthon

Az internet elhozta a középkort a 21. századba

Úgy gondoljuk, hogy az internetnek hála minden információhoz könnyen, gyorsan és hitelesen hozzájuthatunk? Tapasztalataink cseréjével és a korlátlan virtuális tudással az emberi faj egyre okosabb és fejlettebb lesz? Akkor óriásit tévedünk!

Lapos Föld elmélet

Az internetnek hála mindenki megoszthatja véleményét, és közönséget is kaphat hozzá, aki hajlandó elhinni, bármekkora butaságot is állít. (Lásd Wikipédia, ahol pár kattintással szerkesztővé válhat az ember és az olvasók többsége lexikonként, megrendíthetetlen tényként forgatja, tanulmányozza a leírtakat.) Az egyik legújabb őrület például a lapos Föld elmélete. Bár már a Krisztus előtti 6. században Püthagorasz is feltételezte matematikai számításokkal, hogy a Föld nem lapos, hanem gömbölyű, valahogy ez újra téma lett: B.o.B. amerikai rapper ugyanis azt mondta, ő ezt nem veszi be. „Bármilyen magasra emelkedsz, a horizont mindig szemmagasságban marad” – mondta, és rengeteg rajongójának ennyi bizonyíték elég is volt. Az Egyesült Államokban Lapos Földért mozgalom is alakult egyébként. A NASA bizonyító erejű fotóit kamunak tartják, a gömbölyű formát igazoló matemaikai levezetésekhez nem értek… És hát az interneten azt olvasták, hogy a Föld lapos, ezidáig hazudtak nekik – és ez valamiért elég számukra.

Fotó: iStock.com/Artem_Egorov

Fotó: iStock.com/Artem_Egorov

Minden gyógyít mindent, csak az orvosok nem

Míg a lapos Föld elmélet egy teljesen alaptalan, de legalább ártalmatlan teória, sajnos vannak ennél sokkal rosszabbak is. Kezdjük is az egyik legkárosabbal: az oltásellenességgel. Az oltásoknak hála olyan súlyos járványokat sikerült megfékeznie az orvostudománynak, mint a gyermekbénulás, torokgyík, kanyaró, himlő és a szamárköhögés; a rubeola, a polio és a Haemophilus influenza teljesen eltűnt hazánkból. A kanyaróellenes védőoltások előtt évente félmillió megbetegedés volt az Egyesült Államokban, 1998-ban már csak 89. Hazánkban a hatvanas években 40.000 kanyarós beteg volt évente, ebből átlagosan 141 meg is halt – 1991-ben már csak 15 eset volt, és mindegyikük túlélte. Az oltásellenesek véleménye szerint az oltásokat a gyógyszerlobbi szorgalmazza a nagyobb bevétel érdekében – pedig nem jelentene nagyobb bevételt több millió kanyarós beteget kezelni?
Az oltásellenességgel a legnagyobb probléma, hogy a szülők veszélybe sodorják a gyermekeket. 2012-ben Washingtonban az elmúlt 70 év legsúlyosabb szamárköhögés-járványa tört ki amiatt, hogy egyszerűen túl sok volt az oltásellenes szülő. A igazság az, hogy legnagyobb veszélyben azok a csecsemők vannak, akik még túl kicsik ahhoz, hogy megkapják a szükséges oltást – még akkor is, ha szüleik amúgy beadnák nekik, ha elérhető lenne számukra ez a védelem. Őrületes luxus tehát lemondani valamiről, ami segíti a gyerekek életben maradását, ha olyan helyen élhetünk, ahol viszont elérhető.

Grabovoj-számsor

Ha azt hittük, a lapos Földnél és oltásellenességnél nincs lejjebb, akkor következzen az internet hozta abszurd értelmetlenség legteteje (vagy legalja, nézőpont kérdése), a Grabovoj-számsor. A kazah származású ezoterikus „gyógyító”, Grigorij Grabovoj (saját bevallása szerint Jézus Krisztus második eljövetele) számsorok segítségével helyre tudja állítani az egyensúlyából kibillent bioenergetikai rezgéseket. Például a védelem száma 71931, és azért, hogy „minden sikerüljön”, elég erősen koncentrálnunk az 5197148-as számsorra. Persze írt egy rakás könyvet is, amit jó pénzért megvehetünk, valamint részt vehetünk tanfolyamokon is szabad szemmel is jól látható összegekért. Természetesen ez az egész kamu: ellentmond a józan észnek, logikának és a tudománynak, és nincs semmiféle valódi (értsd: nem anekdotikus) bizonyíték rá. Nagyszerű lenne, ha egy számsorral kigyógyulhatnánk a rákból és örök fiatalságot nyerhetnénk. Ám hiába áll mellette a népszerű elmélet is: a minden mindennel összefügg (ami igaz is lehet), ez még nem bizonyíték arra, hogy a matematikai számsorok csodatévő hatással bírnak. Körülbelül akkora lehet az erejük, mint a lottónyereményre vágyakozók számára a saját bejáratú szerencseszámnak. Vagy bejön vagy nem.

Fotó: iStock.com/Oinegue

Fotó: iStock.com/Oinegue

De miért?!

Hogy lehet, hogy az interneten széles körben elterjedhetnek olyan elméletek, állítások, sőt, gyógyítási módok, amik minden valóságot nélkülöznek? A fent említett közösségeknek több ezres, tízezres összetartó és aktív tagságuk van – és még bele sem mentünk a gyíkemberek, atlantisziak, üreges a Hold elméletek tengerébe. Túl sokan vannak ahhoz, hogy legyintsünk – a kulcsszó viszont már elhangzott: ezek a csoportok közösségeket jelentenek a tagok számára. Jellemző a magány megélése, a közösségkeresés, a valahová tartozás igénye. Ezért az internethez fordulnak, és ha valaki törődést, párbeszédet, segítséget ígér, sőt, ad is!, akkor azért cserébe a feljebb említett túlkapásokat is elhiszik, sőt továbbadják.