Otthon

Vigyázzunk a közösségi médiával!

Egy hihetetlenül fontos témával foglalkozik a következő videó: azzal, hogy mennyire könnyű dolga van a bűnözőknek és pedofiloknak az internetet böngésző naiv gyerekekkel.

A videóban szereplő fiatal férfi egy kísérletet tervez meg és végez el gyanútlan kislányokkal. Létrehoz egy Facebook-álprofilt egy 15 éves helyes srác profilképével, majd ráír a környéken lakó fiatal lányokra, hogy barátkozni szeretne, találkozzanak.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Pár nap beszélgetés elég a lányoknak ahhoz, hogy teljesen bizalmukba fogadják a vadidegent. Kedvéért arra is hajlandók, hogy

  • engedély nélkül kilógjanak a házból;
  • késő este, miután szüleik elaludtak, kiszökjenek találkozni az ismeretlen helyes fiúval;
  • este, miután szüleik elmentek, kijönnek az idegenhez, és gondolkodás nélkül beszállnak a furgonjába.

Óriási szerencséjük, hogy csak egy kísérlet része volt ez, és nem egy bántalmazó, rossz szándékú idegennek árulták el pontos címüket, és azt, hogy szüleik nincsenek otthon. A fiatal srác mellett egyébként a lányok szülei is ott várják őket, teljesen lesokkolva a tény által, hogy szeretett kislányuk ennyire meggondolatlanul cselekedett.

A közösségi médiának megvannak az előnyei, de az anonimitás miatt sok veszély is leselkedik ránk, felnőttekre is, de védtelen gyermekeinkre még több. Beszélgessünk erről csemeténkkel, hívjuk fel figyelmét a veszélyekre. Tisztázzuk vele, hogy az internet nem a valóság, vannak rossz szándékú emberek, akik, ha alkalmuk nyílik rá, kihasználják őket. Hívjuk fel rá figyelmét, hogy személyes adatokat soha ne adjon ki ismeretlennek: a lakcím, az, hogy mikor mennek nyaralni, virtuális jelszavak, kompromittáló képek mind-mind rengeteg kárt okozhatnak, ha rossz kezekbe kerülnek!

De a legfontosabb, hogy építsük ki a bizalmat gyermekünkkel. Ne büntessük és ne fenyegessük, mert ezzel csak azt érjük el, hogy el fogja előlünk titkolni a dolgait, hazugságba hajszoljuk. Értessük meg vele, hogy mi elsősorban az ő biztonságát tartjuk szem előtt, és hogy bármilyen kellemetlen kérdéssel, kéréssel felénk bizalommal fordulhat, mert számunkra ő a legfontosabb a világon.